Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Mozak vs kompjuter

Milena Živanović 11.2.2021. Komentari

Alan Tjuring je kriptoanalitičar za koga se smatra da je zaslužan i ima važnu ulogu u skraćenju Drugog svetskog rata. On je dešifrovanjem nemačkih poruka doprineo mnogo. Njegovo interesovanje se nastavilo u smeru razvoja računara.

Foto: www.pexels.com

Svoj rad o neorganizovanim mašinama objavio je 1947. godine. Ubrzo je nastao novi pravac funkcionalizma gde pokušava da objasni poređenje rada mozga sa radom računara. Ne mnogo kasnije nastali su kompjuterski modeli koji bi što tačnije stimulirali procese u mozgu. Mozak zapravo i funkcioniše kao kompjuter, zato se ljudski mozak i smatra najbržim superračunarom. Na zemlji je najbrži ljudski um. Dovoljno je samo da zamislimo i već smo na drugom kraju sveta.

Naš mozak prikuplja podatke iz okoline, obrađuje te informacije i uklanja nepotrebne. Od preostalih informacija se stvara smisao. Mozak poseduje oko 100 milijardi neurona i 40.000 međusobnih veza zvanih sinapse. Iz tog razloga svaki čovek razmišlja drugačije i misli na jedinstven način. Za razvoj kompjutera u budućnosti bitno je razumeti i sam proces razvoja mozga. I pored svih napredaka kompjutera, poboljšanja i povećanja njegovog korišćenja i povećanja procesorske snage, ljudski mozak je nemoguće prevazići i još uvek smo daleko od toga.

ova

Foto: www.shutterstock.com

Da li će uskoro biti moguće surfovanje internetom tako što ćemo samo priključiti neki uređaj direktno na glavu? Možda ćemo moći da učitamo tuđa sećanja i bez rizika doživimo padobranske skokove ili penjanje na Mont Everest. Naravno, kada postane izvesno da će biti moguće da ovako nešto stvarno zaživi u skoroj budućnosti, samo je pitanje vremena kada će početi upozoravanja s raznih strana na opasnosti koje vrebaju od neetičkog korištenja ovih tehnologija. Ipak, pre nego što neko krene da preti distribucijom ekstremnijih ljudskih sećanja. Postoji bezbroj tvrdnji da je brzina razvoja kompjutera mnogo veća od brzine razvoja ljudskog mozga.

Postavlja se pitanje da li će doći do izjednačavanja funkcionalnosti kompjutera i mozga. Da li to možemo očekivati u skorijoj budućnosti? Preostaje nam samo čekanje.

Izvori:  http://www.politika.rs/ sk.rs

it,razvoj,računar,sinapsa,budućnost,nove tehnologije,povezanost,Alan Tjuring,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.