Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Tablet – pogodak ili promašaj?

Miloš Papović 13.12.2020. Komentari

Tableti postoje decenijama, ali su se nedavno, zajedno sa pametnim telefonima, pomerili u središtu pozornice jer je vreme „post-PC-a”, koje karakteriše široka upotreba bežično povezanih mobilnih uređaja.

Foto: unsplash.com

Velike kompanije su pokušale pronaći nešto novo na tržištu, i došli su na ideju – računar opšte namene koji se nalazi na tabli ekrana osetljivog na dodir. Iako su raniji tablet računari zahtevali olovku, modernim tablet računarima se upravlja prstima, dok je olovka samo opcija. Tableti su uređaji koji izazivaju kontroverze od momenta kada su se pojavili na tržištu. Ako na svom putu ne morate da preduzimate neke ozbiljnije poslovne radnje, tablet može biti sjajno rešenje. Maksimalno je zahvalan za prenošenje, u rancu ili torbi jedva da ćete ga i osetiti. A kada Vam zatreba odmor od odmora, možete posegnuti za njegovim velikim ekranom i pogledati ono što želite, ostati u toku sa društvenim mrežama, tekućim dešavanjima, odgovoriti na mejl ili obaviti neku drugu aktivnost. Sve to sa performansama baterije o kojima mogu da sanjaju samo najizdržljiviji laptopovi. 

Tablet računari kao što su Samsung Galaxi Tab, Motorola Zoom i HP TouchPad usledili su za iPad-om. Tržište je eksplodiralo sa samo dva miliona prodatih širom sveta u 2009. na 20 miliona u 2010. Pojavili su se i manji uređaji poput Apple iPad mini i Amazon Kindle Fire, kao i fableti, uređaji poput Samsung Galaksi Note koji bili na pola veličine između malog tableta i pametnog telefona. Prodaja tablet računara dosegla je vrhunac u 2014. sa 233 miliona prodatih. Nakon toga, dolazi do pada u prodaji koji se pripisuje potrošačima koji tablete nisu zamenjivali tako često kao pametne telefone. Prvenstvena namena tablet uređaja je bila zamena mobilnih telefona, međutim to nije bilo moguće zbog nepraktičnosti, velikih dimenzija i toga što polovina njih nije imala slot za SIM karticu, pa je zatim od titule drugih mobilnih uređaja, tablet računar prešao u neku praktičniju varijatnu laptopova. 

Ipak, tablet ostaje sjajan kućni uređaj za opuštenije zadatke – gledanje klipova i fotografija, strimovanje, prelistavanje vesti, čitanje raznoraznih tekstova, proveru mejla i uopšte rečeno laganije surfovanje internetom. Veliki ekran će značajno doprineti komforu obavljanja svih tih radnji, uz nedirnutu mobilnost i fleksibilnost, a ogroman svet aplikacija doprineti tom ugođaju. 

Izvori www.tehnomanija.rs

it,tablet,tehnologija,računar,telefon,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.