Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Mobilni telefon – tehnološki fenomen

Miloš Papović 6.12.2020. Komentari

Mobilni telefoni su nešto što gotovo svaka osoba danas poseduje. Prvi pametni telefon izašao je 2005. i od tada munjevito evoluirao iz godine u godinu, te danas postoje telefoni sa neverovatnim opcijama i mogućnostima.

Foto: unsplash.com

Od pojave pametnog telefona 2005. godine napredak na ovom polju brzo raste, a on je postao deo našeg života kao sveprisutan alat. Danas je mobilni uređaj toliko važna stvar u svakodnevnom životu korisnika da je od pukog tehnološkog objekta prešao u ključni društveni objekat. Ova tehnologija bila je misterija pre dve decenije, ali sada je postala nešto neophodno kako za urbana, tako i za ruralna područja. Započeta kao izuzezno dostignuće, no sada se tranformiše u tehnologiju udobnosti korisnika zahvaljujući svojoj raznolikoj funkcionalnosti.

Kada je prvi put predstavljen, u osnovi je bio namenjen za slanje SMS poruka, obavljanje poziva i igre. Vremenom se pretvorio u digitalni svet i mnogo je olakšao život i poslovanje; trgovci sada imaju mogućnost da lako prodaju svoje proizvode, novinari odmah mogu podeliti informacije, a običan svet može imatu uvid u dešavanjima sa drugih krajeva planete. Omogućio je korisnicima prenos datoteka putem Bluetooth-a i WiFi-ja, takođe je opremljen internet vezom, što korisniku olakšava dobijanje informacija i preuzimanje datoteka sa Interneta.                                                                                                                                                       

Konferencija za video pozive je još jedno dostignuće koje je u stvarnost ušlo putem mobilne tehnologije. Koristeći je, sada je lako sustići svaki oblik zabave iz udobnosti svog doma, a takođe omogućava lako lociranje mesta na svetu koristeći sistem globalnog pozicioniranja (GPS). Naročito u poslovnom svetu, značaj telefona ne može se prenaglasiti (bankarima su ključni u upravljanju finansijama i akcijama). Jedna od najvažnijih funkcija pametnih telefona je ta što oni obezbeđuju sigurnost, a porodice mogu lako komunicirati međusobno dok su odsutne. Mobilna tehnologija zadovoljava većinu naših osnovnih potreba i čini život mnogo lakšim, a mi nastavljamo da pratimo njen razvoj, nove funkcije i promene.

it,mobilni telefoni,telefon,smartphone,tehnologija,razvoj tehnologije,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.