Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

TikTok - aplikacija koja je obeležila ovu godinu

Nenad Krstić 22.11.2020. Komentari

Popuarna aplikacija za snimanje kratkih video isečaka TikTok, privukla je veliku pažnju početkom ove godine. Globalna pandemija, učinila je da se kod nas, ova aplikacija ubrzano širi među mlađom populacijom. 

Foto: unsplash.com

Prva asocijacija za spoj kreativnosti i društvenih mreža jeste Instagram, zahvaljujući nizu alata koje je servis vremenom ponudio svojim korisnicima. Pa ipak, možda bi u skorijoj budućnosti sinonim za kreativnost u formi kratkog videa mogla da bude kineska aplikacija TikTok. Ova aplikacija je pre svega kreativna video platforma pa tek onda društvena mreža. Rezultat svega toga jeste velika korisnička baza koju čini uglavnom mlađa publika. U prilog tome ide i podatak da je u samom vrhu najviše preuzimanih aplikacija sa prodavnica za iOS i Android operativne sisteme. Ovo je platforma na kojoj je moguće objavljivati samo video snimke. Glavna stvar su brojni filteri i razna muzika koji mogu da prate snimak. Na taj način svaki korisnik postaje odličan za video montažu i svaki video dobija na dodatnoj zanimljivosti zbog filtera i muzike koje sami birate. Kada se govori o konkurenciji, moguće je da će TikTok pronaći svoje mesto na tržištu pre svega zato što je usko fokusiran na jedan format i zato što privlači određenu grupu korisnika. Statistika je pokazala da korisnici provedu u proseku oko 37 minuta na ovoj aplikaciji u svakoj od država

Postoji nekoliko stvari koje su posebno zastupljene na ovoj aplikaciji, kao što su smešni video snimci, čelendži i koreografija uz imitaciju pevanja. Čelendži su posebno zanimljivi i oni vrlo lako mogu postati viralni širom sveta. Čelendž funkcioniše na specifičan način, jer svaki korisnik koji ga izvodi koristi istu muziku i iste pokrete na snimku. Zanimljivo je to što čelendži u sebi uglavnom sadrže sve više stvari odjednom, koristi se muzika uz koreografiju neretko i filter za lice i naravno kao i sve na TikTok-u uglavnom su to smešni video snimci. Ovo je pre svega društvena mreža osmišljena zbog zabave i smešnih video snimaka, baš tako je i koristi velika većina korisnika.

Izvori: www.netokracija.rsdigitizer.rs

aplikacija,android,Društvena mreža,TikTok,platforma,ios,filter,video,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.