Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Kako postati data developer?

Anastasija Arvai 7.11.2020. Video Komentari

Nova priča iz serijala Better Future: A guide through professions in BC čitaocima predstaviće potpuno novo zanimanje - Data developer. Optimizacija veb-sajtova za pretraživače jedna je od stavki kojom se oni bave, ali i dodatnim stvarima.

www.pinterest.com

Marija Veljković je junior programer i zaposlena je u timu Organic Performance, a o njihovim dnevnim zadacima kaže da rade na optimizaciji veb sajtova za pretraživače kao što su Google, Bing i Yahoo. Moja uloga je da automatizujem prikupljanje i obradu podataka, i da te podatke predstavim kako bismo uštedeli vreme i poštedili sve ručnog prikupljanja, kaže ona. 

Razvijanje Python programa za izvođenje ETL procesa (skraćenica za prikupljanje, obradu i učitavanje podataka) izazov je zaposlenih, a za prikupljanje koriste različite API-jeve i povlače hiljade linija podataka u sekundi, nakon čega sledi čišćenje i ostavljanje samo onih podataka koji su preko potrebni za analizu.

 

Marija Veljkovic

Foto: Better Collective ariva; Marija Veljković, junior programer

Za dolazak do pocizije data developera koristan je internet te onlajn kursevi Coursera, edX i Data Camp, međutim primat imaju knjige koje se mogu naći na Packt Pub-u ili O'Reilly. Više informacija o SEO-u pružaju sajtovi poput Data Engine Journal Search Engine Land i naravno Google ili Youtube. Rad u Better Collective-u pružio mi je slobodu samostalnog rada, govori Marija i dodaje da je kroz rad došla do pristupa SEO alatima i njihovim API-jevima. Buduće kolege savetuje da kroz praksu isprobavaju nove dostupne alate i ne plaše se grešaka ni neuspeha, jer u suprotnom nikada neće naučiti posao.

it,IT sektor,better collective,Data developer,karijera,profesija,zanimanje,internet,mladi,

Video prilog

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.