Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Šta je QA i koje profesionalne mogućnosti nudi?

Sonja Stefanović 26.9.2020. Video Komentari

Ljudi se često na internetu susreću sa skraćenicom QA. Ova skraćenica označava osiguranje kvaliteta (Quality Assurance) pri izradi softvera. Kada se govori o softveru, gotovo da se uvek misli na računarske programe. Da li postoji formalno obrazovanje ukoliko biste želeli da radite u QA timu? Na koji način da ga steknete i usavršite? Kako izgleda QA tim, ko sve u timu radi i koja su njihova zaduženja?

Foto: Better Collective arhiva

QA označava proveru kvaliteta i uključuje različite procese u različitim etapama razvoja proizvoda. Svi procesi se izvode sa jednim ciljem - da pronađu softverske nedostatke što je ranije moguće. Što se kasnije uoči kvar, to je cena njegove popravke veća. Zato je uključivanje QA tima u ranijim fazama fokusirano na prevenciju, dok se u kasnijim fazama preusmerava ka otkrivanju, kaže medior programer u QA timu kompanije Better Collective, Željko Kostić.

On u videu govori i o tome da je, osim tehničkih sposobnosti, neophodno imati i socijalne veštine, takozvane soft skills koje će vam omogućiti što bolju komunikaciju. Otvorenost i sposobnost razmišljanja izvan ustaljenih okvira su zaista važni, ali rekao bih da su komunikacijske veštine na vrhu liste kada je u pitanju QA. - kazao je Kostić i dodao da bi sposobnost jasnog izražavanja o mogućem problemu i pronalaženje kompromisa trebalo da budu aduti.

500x500

FotoBetter Collective arhiva, Željko Kostićmedior programera u QA timu Better Collective

Video je iz serijala Better Future: A guide through professions in BC kroz koji, kompanija Better Collective želi da upozna mlade ljude sa zanimanjima u IT sektoru. Cilj je da se mladima, kroz priče drugih mladih ljudi, pomogne, kako bi sebi olakšali izbor buduće karijere i načine pravi korak. Sadržaji iz ovog serijala su namenjeni najpre omladini koja nije sigurna u svoju odluku, kada se radi o pravcu u karijeri, ali mogu da budu korisni i za opštu populaciju. Klipovi su na engleskom, ali imaju prevod na srpski, kako bi bili prilagođeni svima koji su zainteresovani za sadržaj. Kompanija BC osnovana je u Danskoj 2004. godine, sa sedištem u Kopenhagenu i razvojnik je obrazovnih platformi u okviru iGaming industrije. Danas kompanija ima globalno prisustvo i trenutno ima kancelarije u Parizu, Beču i Nišu.

it,QA,osiguranje kvaliteta,Quality Assurance,softver,profesija,socijalne veštine,BC,better collective,tim,mladi,karijera,IT sektor,zanimanje,

Video prilog

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.