Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Predavanje „Azure vs AWS” okupilo veliki broj zainteresovanih

Anastasija Arvai 14.2.2020. Komentari

Rastko Vasiljević i Vladimir Stefanović iz kompanije SuperAdmins održali su 13. februara u No limit hub-u interaktivno predavanje pod nazivom Azure vs AWS back to back: How to leverage public cloud for modern scalable applications. Događaj je okupio veliki broj zainteresovanih, a nakon predavanja usledilo je neformalno druženje.

Foto: Anastasija Arvai

Amazon Web Services i Microsoft Azure među vodećim su public cloud platformama. AWS je nastao 2006. godine, a Azure 2010. godine. Danas njihove usluge koriste Pinterest, SpotifyNetflix i mnogi drugi. Koliko ove platforme zapravo imaju sličnosti − laici na polju tehnologije ne primećuju lako.

Predavači su upoznali prisutne sa benefitima ovih public cloud servisa, a to su visoka pristupačnost, elastičnost, globalna pokrivenost, bezbednost, kao i scalability i agility svojstvo. Takođe, govorili su o samom načinu rada public cloud-a, izračunavanju troškova, autoscaling-u, radu u data centrima u svetu, kao i o konceptima drugih servisa. Osim toga, podelili su svoja dosadašnja iskustva u razvijanju aplikacija i ukazali na poteškoće sa kojima se IT stručnjaci susreću, kao i na načine izbegavanja tih poteškoća.

Prednosti public cloud-a; Foto: Anastasija Arvai

Azure Solution arhitekta i Microsoft System inženjer Vladimir Stefanović rekao je za Studentski dnevni list da je prednost predavanja ovog tipa to što se besplatno dele znanje i saveti o tome kako premostiti potencijalne prepreke u ovim oblastima. On iza sebe ima petnaestogodišnji muzički angažman, a u IT sferi došao je do Microsoft Azure MVP titule, koju deli sa tek 400 ljudi na svetu. Čovek samo treba da radi ono što iskreno voli, uz entuzijazam, želju da promeni nešto i puno rada svakog dana, kazao je. 

Ovom prilikom najavljen je i CODEstantine. U pitanju je konferencija za iskusne programere u organizaciji No limit hub-a, koja će se održati 20. i 21. marta u hotelu Tami Residence

it,Niš,tehnologija,aws,azure,no limit hub,predavanje,izveštaj,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.