Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Blockchain i kriptovalute − prednosti i mane

Snežana Đorđević 29.11.2019. Prilozi Komentari

Blockchain je tehnologija pomoću koje rade sve kriptovalute, digitalne valute koje funkcionišu kao sredstvo razmene. Svaka kriptovaluta ima svoj blockchain. 

Foto: pnorental.com

Blockchain je baza podataka gde imate veliki broj korisnika u mreži i svaki od njih ima potpunu bazu sa svim transakcijskim podacima. Blockchain nije centralizovan, što znači da nije jedan čovek ili ustanova odgovorna za dešavanje. Nema autoriteta među korisnicima, već je distribuiran, sve se svodi na to da se sinhronizuju podaci sa više računara. Ako imamo 50 odsto i još jednog uključenog korisnika koji potvrđuje da je podatak validan, podatak je validan. U suprotnom nije tako. 

Kriptovalute su virtuelne valute dizajnirane da funkcionišu kao sredstvo razmene, napravljene su i čuvaju se u elektronskom obliku. Programeri koriste kriptografiju da obezbede i verifikuju transakcije, kao i da kontrolišu stvaranje novih jedinica određene kriptovalute. Njih proizvode pojedinci ili ustanove širom sveta pomoću snažnih specijalizovanih računara, koji koriste softver namenjen da rešava složene matematičke probleme i njihova realizacija se temelji na posebnoj tehnologiji zvanoj blockchain.

 

blockchain tech abstract crypto blue Shutter2U iStock Getty Images

Foto: industryweek.com

Kriptovalute su postale legitimni način plaćanja, nema uvedenih taksi, prenosive su  − svaka suma novca se može nositi na USB-u ili čuvati online. One pružaju ljudima slobodu slanja i primanja novca samim skeniranjem QR koda, ili klikom na onlajn novčanik. Sami birate svoju proviziju, a korisnici mogu da kontrolišu svoje transakcije. Niko ne može povući novac sa vašeg računa bez vašeg znanja i pristanka, kao što se ponekad dešava sa drugim vidovima plaćanja. Niko ne može ukrasti vaše informacije o plaćanju, sve je transparentno i neutralno i ne postoji mogućnost falsifikovanja.

Sa druge strane, postoje i mane. To su najpre pravna pitanja. U nekim zemljama je odobreno njihovo korišćenje, a u nekim ne, neke zemlje još uvek nemaju propise kojima se vladaju. Ukoliko izgubite šifru svog računa, sav novac ostaje zaglavljen u mreži. Kriptovalute nemaju fiksnu vrednost, već variraju. Samo ljudi koji koriste adekvatne alate mogu da isprate trend.

Izvori: cointelegraph.com istokpavlovic.com

blockchain,kriptovalute,it,prednosti,mane,

Preuzimanje

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.