Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Novi Dark Mode štedi bateriju pametnih telefona

Nenad Krstić 8.11.2019. Komentari

Već neko vreme svedoci smo prezentovanja Dark Mode-a na aplikacijama kada je reč o Android uređajima. Osim što je tamniji model rada prijatniji oku, ušteda energije je daleko veća od standardnog, svetlijeg režima. 

Foto: www.cultofmac.com

Ne samo da štedi bateriju, već je Dark Mode daleko bolji i za vid. Prekratko trajanje baterije jedan je od najvećih problema korisnika pametnih telefona, jer previše surfovanja, igranja i dopisivanja brzo prazni bateriju, tako da mnogi ljudi ne izlaze iz kuće bez punjača. Kada govorimo o različitim tehnologijama, činjenica je da nisu svi ekrani isti, pa samim tim nemaju ni iste prednosti. Korišćenjem tamne pozadine pametni telefoni na bazi OLED tehnologije za ekrane, koju koristi većina pametnih uređaja, mogu uštedeti mnogo više baterije u odnosu na one sa LCD displejevima, kod kojih je tokom upotrebe pozadinsko svetlo konstantno uključeno.

Tamnu temu na aplikaciji YouTube na Android i iOS uređajima možete aktivirati unutar same aplikacije, a Google je to omogućio i na poslednjoj verziji Android-a koja je trenutno dostupna malom broju telefona i može se aktivirati unutar postavki ekrana. Dark Mode za Google Maps, u odnosu na svetliju temu, može uštedeti čak do 60 odsto baterije. U standardnom režimu potrošnja iznosi 239 mA, a prelaskom na Dark Mode opada na 96 mA. O efikasnosti tamnih tema dosta se govori već neko vreme, ali prvi put su glasine potvrdili iz kompanije Google, koja stoji iza najpopularnijeg operativnog sistema za pametne telefone. Brojna istraživanja dokazala su da tamna tema na telefonima doprinosi uštedi baterije u velikoj meri. Ako estetiku ostavimo po strani, Dark Mode je daleko pametniji izbor. 

Izvori: itvesti.infoitmagazin.infoblog.mtel.ba.

ios,android,režim,Tamna strana,energija,baterija,google,dark mode,it,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.