Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Miljan Savić: Ukoliko ulazite u gejming industriju, krenite sa manjim projektom

Jovan Živković 1.11.2019. Komentari

SGA meetup održan je u Startap centru 31. oktobra. Prisutni su imali priliku da upoznaju predavače koji su zabeležili uspehe u svojim oblastima, ali i da na licu mesta isprobaju VR (virtual reality) igru Magic Realm: Online.

Foto: Dragan Jevremović

Najpre se prisutnima obratila administrativna menadžerka Asocijacije industrije video igara Srbije − SGA, Kristina Janković, koja je predstavila predavače. Miljan Savić i Mihajlo Đokić iz Software Wolf Studia govorili su o svojoj igri Magic Realm: Online, njenom razvoju i njenom uspehu. Glavni izvršni direktor kompanije Tommy Games, Nemanja Divljak, održao je predavanje na kome je govorio o svojim počecima, plasiranju igara sa svojim prijateljima, kao i o potpisivanju ugovora sa kompanijom Voodoo.

Lana Čubrić je akcenat stavila na poslovanje jedne firme koja se bavi gejmingom. Ona je kao menadžerka kompanije Two Desperados govorila o algoritmima gejming industrije, te je davala savete u vezi sa počecima u distribuciji igara. Svaki od predavača odgovarao je na pitanja posetilaca. Miljan Savić govorio je za Studentski dnevni list o tome kako su izgledali Mihajlovi i njegovi počeci, koji su im dalji planovi u vezi sa igrom koju su plasirali, ali i generalno o gejming i VR industriji.

Vaša igra postigla je neverovatan uspeh. Kako gledate na to?

Miljan: Još uvek nismo sasvim svesni toga. Tek sada počinje prava interakcija sa igračima koji igraju igru. Javljaju nam se razni ljudi koji žele da igraju igru po arkadama i još uvek je sve to novo i mlado.

Po čemu se vaša igra razlikuje od drugih igara istog tipa?

Miljan: Naša igra se razlikuje baš po tome što ima više karaktera u samoj igri. U većini igara se ograničavaju na jedan karakter i njega vodite kroz celu igru. Naša igra za sada ima četiri, a planiramo da dodamo još karaktera sa različitim interakcijama. Takođe, uveli smo neke sisteme koje nismo viđali u VR igrama do sada.

Igra izgleda dosta kompleksno. Koliko je vremena potrebno početniku da se navikne na nju?

Miljan: Ova igra je bazirana na skill base-u. Svakom igraču će na početku izgledati haotično, ali kako bude igrao sve će mu lakše biti da uđe u nju i u same sisteme igre. Mislim da je deset sati sasvim dovoljno da igrač počne prijatno da se oseća u igri.

72962102 2439623049689853 1286658166204923904 n

Miljan u razgovoru za SDL; Foto: Dragan Jevremović

 

Rekli ste da je Vaša igra još uvek mlada. Hoćete li nastaviti da radite na njoj ili razmišljate o nekim drugim projektima?

Miljan: Trenutno smo na raskrsnici. Još uvek ne možemo da odlučimo da li ćemo nastaviti. Još uvek nemamo dovoljno igrača, a moramo da mislimo i na finansije. Međutim, s obzirom na trenutne reakcije i rast popularnosti, verovatno ćemo nastaviti.

Koliko je teško započeti jedan ovakav projekat, naročito sa finansijske strane?

Miljan: Sa finansijske strane relativno nije teško. Teško je pronaći kvalitetne ljude. Bitna je ideja i bitna je volja. Ljudima koji su u gejmingu i koji žele time da se bave nije uopšte teško. Najteži deo je prodati igru, dok sam njen razvoj nije naročito naporan.

VR igre, kao i igre bazirane na njemu, nisu toliko razvijene u Srbiji. Da li ste zbog toga imali nekih poteškoća?

Miljan: Od samog početka nismo želeli da targetiramo srpsko tržište, već smo gledali globalno, tako da nemamo nikakvu interakciju sa srpskim tržištem.

Koliko je rad na VR igri drugačiji od rada na drugim igrama?

Miljan: Optimizacija je najveći problem, zbog samog hardvera, grafičkih kartica i ostalog. Optimizacija je najveći problem sa kojim se developeri sreću, zato što je potrebno dostići 90 fps da bi igra mogla normalno da se igra i da se ne bi javila mučnina kod igrača. Sve ostalo je isto kao za bilo koju drugu konzolu.

U kojoj meri je gejming industrija razvijena u Srbiji?

Miljan: Gejming industrija u Srbiji jeste razvijena. VR gejming industrija nije, najviše zbog ekonomskog statusa građana, zbog cene samih VR uređaja i jakih računara koji su za to potrebni. Osim VR uređaja, potrebni su i trenutno najjači računari u ponudi kako bi se igre uopšte pokrenule. VR nije toliko zastupljen ovde, ali jeste tržište koje je u stalnom porastu. Videćemo kako će se razvijati u narednim godinama.

Kada će, po Vašem mišljenju, postati stacionirano kao dosadašnje gejming tržište?

Miljan: Kao PC gejming verovatno ne u narednih 10-15 godina, uglavnom zbog hardvera. Dalje, naočare su još uvek teške i nastaje neprijatnost posle nekog vremena jer ne možete nikada da provedete od osam do deset sati sa njima, koliko gejmeri provode igrajući igre za računarom. Samo VR tržište će sigurno rasti, ali će prostora više naći u edukaciji i promociji nego u samom gejmingu.

Koje savete biste dali onima koji tek ulaze u ovu industriju?

Miljan: Za početak, savetovao bih da krenu sa nekim manjim projektom, a ne sa nečim velikim. Takođe, trebalo bi da započnu sa nečim što može relativno brzo da se razvije, a ako žele da rade konkretno za VR, savetovao bih da rade neku jednostavnu igru sa ekspirijansom. Ne mora čak ni da bude igra, može i samo ekspirijans sa skriptovanim dešavanjima oko igrača, gde bi on bio nemi posmatrač. Ako žele konkretno da budu deo gejminga, ne bih im preporučio VR gejming, jer to je tržište koje tek treba da počne sa razvijanjem.

SGA,VR,igrice,meetup,magic realm,it,intervju,miljan savić,industrija,projekat,uspeh,mladi,tehnologija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.