Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Najbolji besplatni programi za obradu fotografija

Nenad Krstić 21.8.2019. Komentari

Postoji mnogo besplatnih uređivača fotografija. Mnogi od njih nude ograničen broj alata, a za veći izbor neophodno je pretplatiti se za korišćenje.

Foto: www.befunky.com

Izrada kvalitetne fotografije nosi epitet skupog sporta, jer je oprema skupa, a ni znanje nije besplatno. Softver, takođe, može biti skup. Međutim, postoje i programi koji na sebe mogu preuzeti celokupan proces obrade. Postoje i editori koji se mogu besplatno preuzeti, kao što su Pixlr, VSCO, Snapseed, Camera 360, Font Candy i drugi. Neki od njih služe za editovanje slika preko telefona (Pixlr i Snapseed), dok određeni imaju funkciju nadogradnje kamere (Camera 360).

Aplikacije VSCO i Snapseed sadrže novije i naprednije filtere. U aplikaciji Prisma nije reč o primeni filtera, već se podaci sa fotografije skeniraju i transformišu, tako da simuliraju različite slikarske tehnike. Na internetu se mogu pronaći i besplatne aplikacije za koje su neophodne instalacije. Reč je o desktop varijantama programa. Neki od njih su RIOT, PC Image Editor, DigiKam i Photo Editor.

comple workspace

Foto: www.paintshoppro.com

Navedeni programi nude široku paletu opcija, među kojima su organizacija slike i video formata, preko 100 različitih grafičkih filtera ili umetanje žiga. U okviru pojedinih pomenutih editora postoji i mogućnost doplate za dodatne i naprednije opcije.

Iako se kaže da je lepota u oku posmatrača, to ne opravdava nepoznavanje nekih osnova za stvaranje dobre fotografije, koja govori više od 1000 reči. Dobrim editovanjem, fotografiju možemo dovesti do savršenstva ili potpuno promašiti i čak pokvariti njen raniji kvalitet. Ukoliko volite fotografiju, od uređivanja možete stvoriti ozbiljnu karijeru ili makar honorarni posao.

Izvori: pcpress.rsit-akademija.com.

fotografija,editor,fotografi,slika,fotoaparat,telefon,it,pc,obrada,program,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.