Kako provoditi manje vremena na društvenim mrežama?

Katarina Mladenović 2019.
Komentari

Poslednjih godina društvene mreže su u usponu. Ima ih sve više, a i sve veći broj ljudi ih koristi, od najmlađih do najstarijih. Sa pojavom pametnih telefona sve je lakše pristupiti bilo kojoj društvenoj mreži i kad god to poželimo. To je i jedan od razloga zašto su mnogi upali u zamku zavisnosti od društvenih mreža. Ljudima se često dešava da provode vreme na nekoj društvenoj mreži umesto da rade nešto što im je zaista bitno. Ipak, nije sve izgubljeno. Postoje načini da ograničimo vreme provedeno na društvenim mrežama.

Foto: ntvarena.com

Jedan od načina je da neko vreme ne objavljujemo ništa. Ukoliko nešto stalno objavljujemo, imaćemo veću želju da stalno proveravamo da li je neko lajkovao našu objavu, komentarisao je ili podelio. Solucija bolja od ove jeste brisanje ili deaktiviranje naloga sa društvenih mreža koje nam nisu neophodne. Deinstaliranje aplikacija sa mobilnog može pomoći jer se mora uložiti više truda da bi se došlo do željene društvene mreže, a do tada se možda i izgubi želja za tim. Aplikacije se mogu samo skloniti sa početnog ekrana kako ne bi izazvale iskušenje, a mogu se isključiti i obaveštenja koja nam nisu hitna.

Dobro je i da proverimo koga sve pratimo. Tako se mogu izbrisati osobe koje ne objavljuju ništa korisno, a ostaće samo one bitne. I naravno, imaćemo više vremena za druge stvari. Planiranje je veoma važno. Dobro je isplanirati kada ćemo provoditi vreme na internetu, a kada ćemo raditi neke druge stvari, kao što je čitanje, druženje ili neki hobi, i da se držimo tog plana. Bilo bi dobro da ne koristimo telefon kao alarm. Tako će on biti dostupan čim ustanemo i u većem smo iskušenju da započnemo dan sa dva sata provedena na društvenim mrežama. Umesto toga, bolje je odlučiti se za sat. Na kraju, jedno ekstremno rešenje je da se uopšte i ne poseduje pametni telefon.

Izvori: idesh.netandjelijastojanovic.com

Ključne reči: društvene mreže , zavisnost , saveti , pametni telefoni , it ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.