Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Video-igre ipak ne izazivaju nasilje

Nenad Krstić 7.8.2019. Komentari

O štetnosti video-igara u kojima je izražen neki vid nasilja govori se već decenijama. Ipak, malo je činjenica koje idu u prilog tome da nasilne igrice dovode do nasilja u stvarnom svetu. Naprotiv, postoje dokazi da one igre koje obuhvataju pucanje iz vatrenog oružja razvijaju određene delove mozga i zbližavaju ljude.

Foto: www.unitypoint.org

U jednoj studiji iz 2014. godine deo istraživanja obuhvatio je i stopu nasilja među mladima u odnosu na izloženost nasilnim video-igrama. Rezultati su pokazali da su deca uzrasta između 12 i 17 godina postajala sve manje nasilna usled povećanja izloženosti nasilnim video-igrama. Taj ishod bacio je ozbiljnu senku sumnje na tvrdnju da smo skloni oponašanju ili čak sprovođenju u delo onoga što vidimo na ekranu. Mediji gotovo nikada nisu predstavili nedvosmislenu poruku o bezbednosti video-igara. U nekim člancima piše da one ne izazivaju nasilje, a u nekima pak da izazivaju.

Dok se širom sveta rasplamsava debata o ovome, gomilaju se dokazi da su složene video-igre zapravo dobre za ljudski mozak. Sprovedena istraživanja pokazala su da igranje akcionih igara može pomoći unapređenju motornih funkcija igrača. Osim toga, igranje mnogih igara zahteva timski rad. To naročito važi za ratne igre koje mogu pomoći ljudima da budu druželjubivi u realnom životu. Igranje nasilnih video-igara, takođe, daje osećaj dostignuća i omogućava emotivno pražnjenje.

To ne znači da bi svi trebalo da igraju nasilne video-igre, ali svako ko u tome uživa ne mora da brine. 

Izvori: vice.commondo.rs.

 

it,nasilje,videoigre,igrice,Deca,mladi,mozak,istraživanja,oružje,igrači,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.