Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Za posao programera potrebno je uložiti vreme i trud

Katarina Mladenović 15.6.2019. Komentari

Kompanija Quantox Technology održala je 14. juna Dan otvorenih vrata. Prisutni su imali priliku da razgovaraju sa stručnjacima iz različitih oblasti informacionih tehnologija. Pričalo se o programiranju, praksi i traženju posla u IT sektoru.

Foto: Katarina Mladenović

Zaposleni u ovoj kompaniji potrudili su se da približe programiranje onima koji ne znaju mnogo o tome, kao i onima koji su aktivni u IT sektoru, ali žele da unaprede svoje znanje. Kako je rekla Sanja Savić, koja radi u Quantox-u, njihova ideja da organizuju Dan otvorenih vrata potekla je od toga što su primetili da mnogim mladim ljudima nedostaje usmerenja nakon završenog fakulteta ili IT kursa kako bi našli posao. Samo u Nišu postoji 120 firmi koje se bave ovim poslom, što znači da za mlade ima posla, ali oni često nisu upućeni u to, kazala je. Često nas pitaju šta dalje, a mi im kažemo da ovaj posao mogu da rade svi koji ga vole. Takođe, Savić je naglasila da za rad u njihovoj kompaniji završen Elektronski fakultet nije odlučujući faktor, ali su oni koji ga imaju u velikoj prednosti, zbog posedovanja jake baze i razvijene teorije, koju lako primene u praksi. Postoje i brojni primeri preusmerenja među zaposlenima u Quantox-u, koji su odlučili da promene svoje profesije u smeru programiranja. Atmosfera na Danu otvorenih vrata; Foto: Katarina Mladenović

Foto: Katarina Mladenović

Milan Krstić je upravo jedan od onih koji su svoju primarnu profesiju zamenili usmeravanjem na IT. U Quantox-u radi već godinu dana. Programiranje sam učio uz pomoć tutorijala na internetu, koji su uglavnom besplatni, tako da može sve da se uradi uz mala finansijska ulaganja i veliku upornost, rekao je Krstić i dodao da je za ovaj posao potrebno uložiti vreme i trud. Njemu je, kako kaže, trebalo devet meseci svakodnevnog rada da bi stekao osnovne veštine i započeo program prakse u Quantox-u. Saglasan je sa tim da za uspešno obavljanje programerskog posla nije presudno završiti fakultet, ali da to svakako predstavlja prednost.

Quantox je kompanija koja je nastala 2006. godine u Čačku. Posluju i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Ovaj tim, za koji radi više od 200 IT stručnjaka, ima više od decenije iskustva u proizvodnji softvera i aplikacija za tržišta i klijente iz drugih zemalja. Zaposlenima nude trening, unapređivanje znanja i iskustva, kao i fleksibilno radno vreme. Ono što je karakteristično za ovu kompaniju jeste sve veći broj žena koje uspešno obavljaju programerski posao, s obzirom na to da su u mnogim sličnim firmama muškarci u većini. 

Quantox Tehnology,programiranje,mladi,posao,it,Dan otvorenih vrata,sanja savić,informacione tehnologije,praksa,izveštaj,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.