Skype proglašen telekomunikacionim operaterom

Emilija Kostić 2019.
Komentari

Evropski sud pravde proglasio je Skype telekomunikacionim operaterom. Ova odluka mogla bi promeniti celokupnu telekomunikacionu platformu, ako ne u celom svetu, barem u Evropskoj uniji.

Foto: www.techthelead.com

Prema ovoj odluci, Skype, kao platforma za internet pozive i razmenu poruka, zapravo predstavlja jedan od operatera. Naime, sud je u potpunosti izjednačio Skype i tradicionalne operatere, kao što su Telenor, mts i drugi. U pojašnjenju odluke, navodi se da Skype nudi naplatne usluge i ima ugovor sa mrežnim operaterima o pružanju usluge prenosa poziva. Do presude je došlo nakon što je Institut za poštu i telekomunikacije u Belgiji zatražio mišljenje Evropskog suda pravde o SkypeOut usluzi, koju pruža Skype, a koja korisnicima omogućava uspostavljanje poziva sa računara na fiksni ili mobilni telefon.

Iz Skype-a su tvrdili da oni ne emituju signale i ne pružaju nikakve elektronske komunikacione usluge u obliku u kojem su definisane u evropskom zakonodavstvu. Presuda Evropskog suda za Skype, odnosno za Microsoft, znači poštovanje strožih pravila od onih koja su morali da poštuju do sada. Iz Microsoft-a su samo objavili da će poštovati mišljenje i presudu, ali ne i šta će to tačno značiti za korisnike.

Izvori: mondo.rs.

Ključne reči: pozivi , poruke , telefon , skype , it , evropa , operater , evropski sud pravde , microsoft ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.