Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Skype proglašen telekomunikacionim operaterom

Emilija Kostić 11.6.2019. Komentari

Evropski sud pravde proglasio je Skype telekomunikacionim operaterom. Ova odluka mogla bi promeniti celokupnu telekomunikacionu platformu, ako ne u celom svetu, barem u Evropskoj uniji.

Foto: www.techthelead.com

Prema ovoj odluci, Skype, kao platforma za internet pozive i razmenu poruka, zapravo predstavlja jedan od operatera. Naime, sud je u potpunosti izjednačio Skype i tradicionalne operatere, kao što su Telenor, mts i drugi. U pojašnjenju odluke, navodi se da Skype nudi naplatne usluge i ima ugovor sa mrežnim operaterima o pružanju usluge prenosa poziva. Do presude je došlo nakon što je Institut za poštu i telekomunikacije u Belgiji zatražio mišljenje Evropskog suda pravde o SkypeOut usluzi, koju pruža Skype, a koja korisnicima omogućava uspostavljanje poziva sa računara na fiksni ili mobilni telefon.

Iz Skype-a su tvrdili da oni ne emituju signale i ne pružaju nikakve elektronske komunikacione usluge u obliku u kojem su definisane u evropskom zakonodavstvu. Presuda Evropskog suda za Skype, odnosno za Microsoft, znači poštovanje strožih pravila od onih koja su morali da poštuju do sada. Iz Microsoft-a su samo objavili da će poštovati mišljenje i presudu, ali ne i šta će to tačno značiti za korisnike.

Izvori: mondo.rs.

pozivi,poruke,telefon,skype,it,evropa,operater,evropski sud pravde,microsoft,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.