Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Tehnološka predviđanja u oblasti novinarstva

Ljubica Slavković 30.1.2019. Komentari

Tokom godina, novinari se jesu prilagodili savremenoj tehnologiji fokusirajući se na to da svoje pisanje i rad usklade sa uslovima dvadeset prvog veka. Internet je stvorio novu formu i platformu, odnosno online pisanje. Međutim, pored te pozitivne strane, odnosno postojanja novog načina za prenos i objavljivanje vesti, stvorio je i pitanje kakvu su još korist digitalne inovacije donele osim ove jedne.

Foto: careers2030.cst.org

Kada je novinarstvo u Srbiji u pitanju, primera radi, poznato je da kristalno nezavisnog novinarstva nema. Kako bi svaka novinska redakcija opstala, potrebna su finansijska sredstva i ulaganja. Pored toga, i sami novinari menjaju pogled na tekstove koje pišu i pitaju se i razmišljaju o pregledima tekstova, koliko su privlačni, kolika je čitanost i šta učiniti kako bi se publika opredelila za određeni list. Sva ova razmišljanja postojala su i pre nastanka interneta, ali su ipak danas sve više zastupljenija. Ovde se nekada, makar i u maloj meri, objektivnost i istinitost izveštavanja ostavljaju po strani, a na prvom mestu dolaze neke druge opcije. Šta je onda pravo novinarstvo? Moglo bi biti i borba u trci za profitom, ali i borba za boljim načinom izveštavanja. To zavisi od medija do medija, naravno, ali svakako je istina da su ove dve mogućnosti daleko više podudarne nego što  se na prvi pogled čini.

Najkomplikovaniji globlani problemi u pogledu izveštavanja jesu nastali onda kada je krenulo masovno kopiranje tekstova. Sve više javljaju se pogrešne, neistinite informacije, poluinformacije i dezinformacije. Ovde se snaga novinarstva svakako gubi, jer samim tim novinari ne ulažu dovoljno truda u pisanje ili čak i ne objavljuju samostalne tekstove već samo kopiran materijal drugih autora i redakcija. Dolazi do smanjivanja izvora, gubitka originalnosti pisanja i do gubitka kvaliteta. Kako bi se rešili ovi problemi izveštavanja, novinari bi trebalo raditi na procenjivanju nejasnih podataka, proveravanju neobičnih događaja, proceni izvora, proveravanju činjenica, razumevanju onoga što se događa i sintezi onoga što je važno. Novinarstvo bi trebalo da ima svoju etičnu misiju koju bi svaki novinar trebalo da poznaje.
                                                                                                                                   
Kako bi bilo kakvi propusti nestali ili makar bili svedeni na najmanji mogući nivo, potrebno je uvesti novitete koji će ovakvo stanje promeniti. Zahvaljujući nekim tehnološkim predviđanjima, novinari će koristiti nove tehnologije. Čak i na svetskom nivou, 2018. godine novinari su se suočili sa optužbama za sve vrste zloupotreba, od planiranja do izrade priča. Fotografije i video zapisi u medijima nisu novitet, ali su u znatnoj meri postali sredstvo raznih zloupotreba i manipulacija. Postali su mnogo više od običnog dodatka uz tekst. Naravno, čest je slučaj da novinari novinari rizikuju svoje živote zarad teksta. Doživljavaju različite pritiske sa različitih strana. Kritike na rad novinara često su nezaslužene i neopravdane, ali kada bismo to ostavili po strani, realnost je takva da se prilikom pisanja i izveštavanja greške dešavaju. Bile one velike ili male, oduvek su bile deo ljudskog, veoma nesavršenog rada na prikupljanju vesti i pričanju priča. Međutim, danas se dešava i to da se takve informacije drže kao dokaz pristrasnosti − ili, još gore, zlobna zavera da se potkopaju određene zajednice ili grupe u zemlji koju neki medij pokriva, čak i van nje.

hhh 696x464

Foto: dritare.net

Novinari traže istinu, a ne naklonost, ali greške suzbijaju kredibilitet i sprečavaju novinarski rad. Zbog toga, 2019. godine, novinske kuće će biti bolje u izbegavanju i ispravljanju grešaka sa tehnologijom na njihovoj strani. Nikada nisu postojali bolji alati za izbegavanje pogrešnih koraka kao što i nikada do sada mediji nisu bili suočeni sa rastućim autoritarizmom širom sveta. Sada je  najvažnije očuvati verodostojnost. U predstojećim mesecima, novinari će koristiti nove tehnologije, nove radne procese i doprinos publike kako bi uhvatili greške prije nego što se nađu na internetu. Urednici će koristiti algoritamsku proveru činjenica da bi skenirali priče u slučaju potencijalne netačnosti. Oni će dobiti uputstva o osnovnim imenima, datumima, naslovima. Ažuriranja, pojašnjenja i ispravke će se pojaviti automatski, osiguravajući da dezinformacije ne traju i ne ostaju godinama na internetu nakon objavljivanja. Vredne povratne informacije od strane čitalaca u komentarima i preko društvenih medija će odmah doći do pravih ljudi, pružajući uvid koji usmerava praćenje i dalje izvještavanje. Ovo jesu pomaci koji na neki način ne izgledaju relevantno, čak se i čini da neće u velikoj meri poboljšati novinarstvo, ali svakako će biti od koristi a sa daljim razvojem tehnologje će učiniti da se novinarstvo izvuče iz copy-paste monotonije.

Novinarstvo nikada neće biti savršeno, ali kada se budu poštovale određene norme i utvrđena pravila, samim tim će se i ojačati kredibilitet i verodostojnost. Tehnologija je svakako napravila različite promene u novinarstvu koje su dovele do negativnih posledica. Međutim, postoje i one pozitivne koje će poboljšati uslove za objketivan rad, a onda će samim tim i novinarima olakšati uslovi pisanja. Tehnologija je zahvatila svaku oblast, što bi značilo da će se dalji tok novinarstva, makar u nekoj meri, odvijati sa svakim novim tehnološkim otkrićem.

Izvori: niemanlab.org


it,novinarstvo,novinari,budućnost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.