Provuci karticu i neka muzika počne

Ljubica Slavković 2019.
Komentari

U novoj digitalnoj eri postali smo naviknuti na osetljive ekrane kojima upravljamo dodirom prsta ili nekom vrstom glasovne komande. Ipak, još uvek se radi na izumima i uređajima koji funkcionišu drugačije.

Foto: theverge.com

Reč je o džuboksu koga kontrolišu kartice koje su fizički odvojene. Na svakoj kartici je štampana fotografija umetnika i izgled omota albuma na prednjoj strani, a da biste pustili pesmu, karticu treba provući kroz tanak i dug otvor koji se nalazi na površini džuboksa. Zanimljivo je da ovaj džuboks nije bio namenjen prodaji, već je napravljen kao Božićni poklon koji je ćerka poklonila ocu. Kasnije, objavljen je na Twitteru i nakon pozitivnih komentara na stvaranje nečeg ovakvog, rodila se ideja da se napravi i radi na verziji softvera kako bi svako, sa određenim poznavanjem tehnologije i po određenim instrukcijama, mogao da ga napravi kod kuće.

Dizajn uređaja je jednostavan. Unutar kutije nalazi se zvučnik radi kontrolisanja zvuka kao i softver. Sve pesme se čuvaju na SD kartici i povlače se kad god im se prikaže povezana kartica. Kartice ne sadrže nikakav specijalan kod. Svaki od njih je došao sa unapred podešenim ID kodom, a softver je upravo podešen da poveže taj kod sa određenom pesmom.

Muzika se može slušati još uvek i na onaj tradicionalniji i domaći način od koga smo se već davno odvikli. Međutim, novi tehnološki potezi uvek mogu probuditi i one stare dobre stvari koje smo ostavili negde po strani i za koje mislimo da više ne vrede kao nekada.

Izvor: theverge.com

Ključne reči: muzika , džuboks , uređaj , it ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.