Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Ne dozvolite tehnologiji da naruši vašu bezbednost na društvenim mrežama

Ljubica Slavković 16.11.2018. Komentari

Društvene mreže su promenile način komuniciranja sa prijateljima, kolegama i saradnicima. Facebook, Tvitter, YouTube, i Google+ igraju značajnu ulogu u našim životima. Kako su postale naša svakodnevnica, takođe su postale i veliki rizik kada je u pitanju narušavanje naše bezbednosti.

technofaq.org

Društveno povezivanje se sa razvojem tehnologije znato izmenilo. Društvene mreže ne samo da privlače prijatelje i porodicu koji žele ostati u kontaktu, već privlače i ljude koji iz nekih razloga žele da poseduju sve informacije o vama. Budite svesni bezbednosnih pretnji koje  postoje kako bi vam pomogle da ostanete sigurni u virtuelnom svetu. Krađa identiteta je pojam koji dosta može uticati negativno po nas. Prikupljanjem naših ličnih podatataka sa sajtova društvenih medija neko može sagraditi svoj profil i pretvarati se da je baš vi. Čak i kada mislite da je vaša bezbednost na najvišem nivou, uvek postoje načini da lopovi dođu do svih naših informacija. Uobičajeno je da osoba koja želi da ukrade identitet hakuje nalog e-pošte koristeći društvene informacije. Na primer, tehnika za dobijanje ličnih informacija je klikom na zaboravljena lozinka. Jednom kada lopov ima pristup vašem e-mail nalogu, onda ima i pristup svim informacijama na vašim društvenim mrežama. Hakeri vole socijalno umrežavanje odlazeći direktno do izvora za nanošenje zlonamernog koda. Šifre hakera mogu ukrasti identitet, ubaciti viruse na vaš računar ili ometati informacije o bankovnom računu, kako bi nekoliko takvih i izazvali. Skraćeni URL-ovi posebno su podložni hakovanju. Oni mogu prevariti korisnike da posećuju štetne sajtove na kojima se lične informacije mogu ugroziti jer se ne vidi puni URL.

Što više objavljujete na internetu, postajete ranjiviji i vaša privatnost više nije samo vaša. Čak i sa najvišim sigurnosnim postavkama nehotično možete propustiti informacije o vama. Veb lokacije na koje se pretplatite, aplikacije koje preuzimate i igre koje igrate na sajtovima za društvene mreže sadrže sve lične podatke o vama. Svaki put kada pretražujete veb lokaciju, kompanije mogu da stavljaju nevidljive markere na svoj računar, koje se nazivaju kolačići. Kada ste na mreži, ovi kolačići prave vašu aktivnost dok se krećete sa lokacije na lokaciju.  Jedna od najvećih prijetnji sigurnosti na mreži jeste naša ubeđenost da nakon par instaliranja nekih programa postajemo bezbedni. Bilo da je kod kuće ili na poslu, mnogi korisnici vjeruju sve dok imaju instaliran zaštitni zid i instaliran antivirusni program da tada ne postoji pretnja po bezbednost. Mnogi ljudi takođe veruju da nemaju ništa vredno hakovanja, tako da nema potrebe brinuti o sigurnosti. Što jeste pogrešno.

Sa današnjom tehnologijom više smo povezani jedni sa drugima nego ikada ranije, što zapravo znači da svaki naš klik mišem može uticati i ne samo na nas, već i na svakog ko koristi internet. Zbog toga bi trebalo da maksimalno sačuvamo naš identitet i da neke stvari ne delimo sa internetom. On jeste tu kako bi nam omogućio milion dobrih mogućnosti ali i jednu lošu, a to je slabljenje bezbednosti. Kada zanemarite bezbednost, ne samo da rizikujete da vam se nešto dogodi na internetu, već su i drugi u opasnosti.

Izvori: www.adweek.com

it,bezbednost,internet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.