Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Studenti novinarstva uspešno završili projekat Dan u tvojim cipelama

Aleksandar Đokić 20.4.2018. Komentari

Studenti novinarstva sa Filozofskog fakulteta u Nišu i Novom Sadu uspešno su završili projekat Dan u tvojim cipelama. Projekat je realizovala Novosadska novinarska škola u saradnji sa Ambasadom iz Australije sa sedištem u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Reč je o projektu koji je koncipiran tako da zajedničkom edukacijom, treningom i medijskom produkcijom studenata novinarstva i studenata sa invaliditetom, unapredi proces medijske produkcije, stavljanjem akcenta na osobe sa invaliditetom i njihovo aktivnije prisustvo u medijskoj sferi. Na ovaj način senzibilisaće se i osvestiti društvo po pitanju potreba i problema sa kojima se svakodnevno suočavaju mladi sa invaliditetom.

Za Studentski dnevni list, Valentina Sigeti, koordinatorka projekta, objasnila je kako je koncipiran ceo projekat. Ovaj projekat se sastoji iz dve faze – u prvoj fazi studenti novinarstva i studenti sa invaliditetom na treningu zajedno uče o tome kako mediji izveštavaju o osobama sa invaliditetom i kako bi to trebalo činiti. U drugoj fazi projekta oni primenjuju svoje naučeno znanje i snimaju TV priloge. Ono što je važno istaći jeste da tokom celog procesa studenti novinarstva i studenti sa invaliditetom zajedno uče i rade na unapređivanju medijskog izveštavanja, a pritom hodaju drugim cipelama. Odnosno, studenti novinarstva, prvenstveno kroz roll play radionicu u prvoj fazi projekta, pokušavaju da se stave u cipele mladih sa invaliditetom, a studenti sa invaliditetom u novinarske cipele učestvujući u procesu produkcije, dodala je Sigeti.

30742290 2464924203533028 5920333304791302144 n

Foto: Novosadska novinarska škola 

Dan u tvojim cipelama je osmišljen da zapravo studenti uče jedni od drugih, da se upoznaju i druže, jer na kraju, to i jeste najbolji način za razbijanja stereotipa i predrasuda. 

Ove godine, studenti su snimili 5 TV priloga, i ono što sam posebno uočila jeste da su bili veoma zainteresovani pre svega za problemske tipove priloga. Odnosno, učesnici su hteli da ukažu na određene probleme sa kojima se mladi sa invaliditetom suočavaju i da istaknu neophodnost nekih sistemskih promena i rešenja. Takođe, obuhvatili smo gotovo svaki aspekat života, tako imamo prilog o zapošljavanju osoba sa invaliditetom, o pristupačnosti školovanja, o korišćenju jedne nesvakidašnje metode kao terapije, o nužnosti sistemskog rešenja oblasti personalne asistencije, ali i jedan prilog upravo o onome što je bila tema seminara – medijsko izveštavanje, koje je prepoznato kao problem koji može da doprinese produbljivanju uverenja o osobama sa invaliditetom. Zbog toga, Novosadska novinarska škola nastaviće sa edukacijom mladih, budućih novinara koji će, verujem, promeniti sliku koju danas možemo videti. Zato, jedva čekamo da se vidimo sa vašim studentima i dogodine, rekla je Valentina za naš list.

dan u tvojim cipelama,osobe sa invaliditetom,izveštavanje,Novosadska novinarska škola,Filozofski fakultet u Nišu,Filozofski fakultet Novi Sad,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.