Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Biciklistička vožnja kroz kulturno nasleđe

Ana Stojanović 16.9.2021. Komentari

Jedna od aktivnosti koja se ove godine održava 18. septembra u okviru manifestacije Evropska nedelja mobilnosti, biće biciklistička tura kroz grad sa obilaskom lokaliteta Ćele kula, dela bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa Niša. Okupljanje je zakazano za 11 časova na Trgu kralja Milana, a polazak u 11 časova i 30 minuta.

Foto: unsplash.com

Ovogodišnji slogan Evropske nedelje mobilnosti Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi! poziva na akciju pojedince, ustanove, organizacije, lokalne samouprave i širu zajednicu da budu aktivni učesnici u kreiranju i primeni novih modela održive mobilnosti. Grupna biciklistička vožnja kroz Niš napraviće pauzu na lokalitetu Ćele kula, gde će zainteresovani učesnici imati mogućnost da čuju kratko predavanje o važnosti ovog lokaliteta. Nakon toga, grupa nastavlja put prema Osnovnoj školi Njegoš gde će biti postavljen biciklistički poligon. Ova biciklistička vožnja je u organizaciji grada, Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove, Narodnog muzeja Niš, Turističke organizacije Niš, Udruženja biciklista Karavan tim i EU info kutka Niš.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra i čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Učešće na organizovanoj biciklističkoj turi je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu, popunjavanjem formulara. Deca do 14 godina mogu da učestvuju u pratnji roditelja.

društvo,biciklistička vožnja,kulturno nasleđe,Ćele kula,Evropska nedelja mobilnosti,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.