Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Branko Čečen: Copy-paste novinarstvo pomaže u širenju lažnih vesti

Jovana Živanović 17.1.2018. Komentari

Centar za humanističke studije organizovao je tribinu Mehanizmi dezinformisanja na internetu u Deli prostoru, na kojoj su govorili docent na Departmanu za novinarstvo i komunikologiju Filozofskog fakulteta dr Ivana Stojanović Prelević, novinarka portala Raskrikavanje Marija Vučić, i direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen.  

Foto: Aleksandar Đokić

Na tribini je zaključeno da je najbolji način za rešavanje problema širenja lažnih vesti, spinova i dezinformacija edukacija građana i njihovo medijsko opismenjavanje.  Novinarka Marija Vučić je ovom prilikom istakla da je novinarima dužnost da u javnost iznose istinu, i zbog toga je prvenstveno potrebna profesionalizacija novinarstva.

O načinima plasiranja lažnih vesti i dezinformacija, pričali smo sa direktorom Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Brankom Čečenom.

Svesni smo činjenice da je naša država trenutno u velikom medijskom mraku i da se teško dolazi do informacija. Na koji način možemo doći do relevantnih informacija koje su nam potrebne?

Branko Čečen: Uz puno truda, rada i nešto znanja, moguće je. Dnevnim, objektivnim i profesionalnim informisanjem bave se organizacije koje nemaju resurse da više istražuju određene teme, dok sa druge strane imamo nedeljnu štampu koja je dosta dobra u jednom svom delu kao i internet. Deo novinarskog sektora morao bi da osmisli novi način kako bi olakšao posao ljudima koji zaista žele da budu informisani. Takođe, komercijalni mediji koji dolaze do velikog broja građana moraju biti profesionalniji i bolji u svom poslu.

Kako možemo podići svest građanima o plasiranju dezinformacija na internetu?

Branko Čečen: Sama činjenica da od konzumenata informacija očekujemo neku vrstu ekspertize je neprirodna. Tužno što smo došli do stadijuma da moramo da se trudimo da obrazujemo građane o načinima prepoznavanja istinite vesti u moru dezinformacija. Malom procentu građana koji aktivno traže objektivno informisanje na internetu i u medijima moramo obezbediti jednostavne izvore znanja o tome.

Koji su to izvori znanja i kako ih obezbediti?

Branko Čečen: Moraćemo da proizvodimo onlajn priručnike u formi crtanih filmova ili kompjuterskih igrica, nema drugog načina. CINS je već u fazi pripreme igrice u kojoj će korisnici imati zadatak da nameste javnu nabavku, tako će naučiti kako se nameštaju javne nabavke i zašto je to loše.

DSC 000855
Marija Vučić, Branko Čečen, dr Ivana Stojanović Prelević i Dušan Raković;  Foto: Aleksandar Đokić

Svakodnevno se na društvenim mrežama srećemo sa clickbait naslovima koji su veoma posećeni, koliko se ta posećenost vezuje za višak slobodnog vremena ljudi u našoj državi?

Branko Čečen: Kao ljudska vrsta želimo da budemo informisani jer tako sami sebi stvaramo utisak da smo spremni za nepoznate stvari koje nam život znače. Upravo to ljudima i nude clickbait sajtovi iako je jasno da oni koji ih proizvode zloupotrebljavaju ljudsku potrebu za informacijama.

Trend copy-paste novinarstva je, zapravo, pokretač plasiranja lažnih vesti? Kako možemo sprečiti njihovo širenje?

Branko Čečen: Copy-paste novinarstvo pomaže u širenju lažnih vesti, saglasan sam, ali broj klikova na takve tekstove je direktno proporcionalan brzinom kojom reagujemo na internetu. Ono što bi sprečilo širenje lažnih vesti je sprečavanje proizvodnje istih. Rešenje svega toga leži u mehanizmima koji će sprečiti ili umanjiti proizvodnju lažnih, senzacionalističkih vesti koje namerno ili ne namerno manipulišu percepcijom našeg društva i naših života.

Raskrikavanje je jedan od internet portala koji ima za cilj borbu protiv medijskog dezinformisanja. Kako nam takvi sajtovi mogu pomoći u tumačenju medijskih sadržaja?

Branko Čečen:  Sajtovi kao što je Raskrikavanje  su jako važni jer pokazujući šta je netačno, loše, senzacionalistički i manipulativno u određenim vestima edukuju građane koji bi kasnije postali sposobni da sami uoče takve sadržaje, bez njihovog objašnjenja.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, čiji ste direktor, dobio je prestižnu nagradu za istraživačko novinarstvo European Press Prize za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji. Koliko Vam znači ovakva nagrada?

Branko Čečen: To je paradoksalna situacija. Naš rad nije prepoznat u Srbiji, čak je i napadan, nemamo nikakav pristup građanima. Sa druge strane, svetski stručnjaci prepoznali kvalitet i nagradili ga. Fenomenalno je dobiti ovakvu nagadu, ali najviše bismo voleli da ne dobijamo nikakve nagrade, već da naše dokazivanje u tekstovima učestvuje u donošenju odluka o životima naših građana i našem društvu.

 

 

internet,tribina,intervju,branko cecen,deli prostor,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.