Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Dan studenata i ove godine bez manifestacija

Jelena Ilić 4.4.2021. Komentari

Dan studenata obeležava se svake godine u znak sećanja na velike demonstracije protiv jačanja fašizma u zemlji, koje su studenti u Beogradu organizovali 4. aprila 1936. godine. U obeležavanju ovog dana ističe se i pomen na nastradalog Žarka Marinovića u tadašnjim sukobima širom Beograda. 

Foto: pexels.com

Žarko Marinović iz sela Očinići blizu Cetinja u Crnoj Gori ostao je siroče sa samo devet godina. Čitav život mu je prošao u siromaštvu i bedi, ali je ipak želeo i da se pored svih okolnosti školuje i završi Pravni fakultet. Kada je bio četvrti razred gimnazije, privukao ga je revolucionarni omladinski pokret. Učestvovao je u nekoliko štrajkova učenika, pisanju komunističkih parola i regrutovanju novih omladinaca, a kasnije je bio i član Komunističke partije. 

Tridesetih godina odnosi između revolucionarnog omladinskog pokreta i vlasti postali su sve napetiji, zbog čega su usledili štrajkovi pristalica komunizma, kao i lepljenje plakata i demonstracije. Tako je 3. aprila 1936. godine otpočeo generalni štrajk studenata u Beogradu, a njima su se ubrzo pridružile i kolege iz Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice. Na samom početku štrajka, 4. aprila, pri pokušaju policije i nacionalistički opredeljenih studenata da zauzmu zgrade fakulteta, došlo je do velikih sukoba. Ispred zgrade Patološkog instituta Medicinskog fakulteta ubijen Žarko Marinović pokušavajući da zaštiti svog druga, studenta prava Jovana Šćepanovića, kog je napao drugi student prava i član profašističke Organizacije nacionalnih studenata Slobodan Nedeljković. Marinović je sutradan sahranjen na Novom groblju, a vlasti su pokušale da zataškaju njegovu smrt. Slobodanu Nedeljkoviću je suđeno za Žarkovo ubistvo juna 1936. godine, a dodeljena mu je kazna od pet godina zatvora. 

U periodu do početka Drugog svetskog rata studenti Beogradskog univerziteta su svake godine, uprkos zabrani, obeležavali 4. april – dan Žarkove smrti. Nakon 1945. i promene vlasti 1954. odlučeno je da se 4. april obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta, koji će ove godine biti obeležen bez maifestacija.

Izvori: www.istorijskizabavnik.rs

društvo,dan studenata,4 april,ubistvo,Žarko Marinović,studenti,Beogradski univerzitet,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.