Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Kako nasilje prema ženama utiče na zdravlje?

Smiljana Vasković 8.3.2021. Komentari

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, „EU info point Novi Sad” i „EU info point Niš” u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom, organiziju onlajn radionicu na temu „Nasilje prema ženama i zdravlje”, koja će se održati 9. marta, sa početkom u 19 časova.

Foto: unspalsh.com

Izlaganje i razgovor na ovu temu vodiće psihološkinja Tanja Ignjatović koja je doktorirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Od 2001. godine angažovana u Autonomnom ženskom centru u Beogradu. Pored individualnog konsultatnstkog rada sa ženama sa isksutvom muškog nasilja, koordinira programe edukacija za predstavnike institucija, istraživanja, analiza javnih politika i zagovaranja. Glavne oblasti ekspertize su rodno nasilje prema ženama u intimnom partnerskom odnosu, institucionalni odgovor na nasilja prema ženama i nasilje u porodici, zloupotreba dece protiv žena-majki koje imaju iskustvo nasilja, politike rodne ravnopravnosti u obrazovnim programima i odgovor obrazovnog sistema na rodno zasnovano nasilje.

Neke od tema o kojima će se razgovarati tiču se: života u nasilju i posledica koje nasilje kao takvo ima na žene i njihovu okolinu, sam uticaj nasilja na zdravlje žena, zakonskih mehanizama zaštite žena kao i upoznavanje sa mogućnostima zaštite od nasilja.

Međunarodni dan žena, 8. mart obeležava se u čitavom svetu. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Početak obeležavanja povezan je sa protestima i akcijama koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, 1857. godine u Njujorku. Nastavak protesta desio se 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo ulicama zahtevajući pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate. Njihov slogan je bio Hleb i ruže, gde je hleb bio simbol ekonomske sigurnosti, a ruže simbol kvalitetnog života. Ujedinjene nacije su 1975. godine, zvanično počele da obeležavaju Međunarodni dan žena. Dve godine kasnije, Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava.

Nasilje nad ženama je ozbiljan društveni problem današnjice i osim što onemogućava postizanje opšte jednakosti, razvoja i mira u gruštvu, ova vrsta nasilja ugrožava osnovno pravo žena na slobodan i zdrav život. Iako žene najčešće preživljavaju nasilje od strane intimnih partnera, muževa i drugih članova porodice, odgovornost da reaguje na nasilje nalazi se na svim članovima društva jer – nasilje nije privatna stvar.

Za ovu radionicu možete se prijaviti preko sledećeg linka, a sve ostale informacije možete pronaći na sajtu euinfocentar.rs.

društvo,nasilje,nasilje nad zenama,onlajn,radionica,prava žena,8 mart,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.