Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Javni razgovor o potrazi za javnim interesom

Ksenija Dimitrijević 14.11.2020. Komentari

Centar za kulturnu dekontaminaciju organizuje 17. novembra javni razgovor „U potrazi za javnim interesom: dometi urbanizma”, putem platforme „Zoom”. Početak je zakazan za 12 časova. 

Foto: unsplash.com

Teme razgovora će obuhvatati definisanje javnog interesa, o pitanju svojine javnog dobra, o tome za koga rade urbanisti, čemu služe strategije i šta nam znače međunarodne konvencije. Brojni su i učestali konflikti inicirani prostornim razvojem u Srbiji. Gradovi, reke, javni prostori i kulturna dobra postaju žarišta suprotstavljenih strana. U pozadini ovih konflikata stoji urbanističko planiranje, kao osnovni alat za definisanje prostornog razvoja u skladu s javnim interesom. Prema rečima organizatora, dok se definisanje i odbrana javnog interesa u urbanističkom planiranju, usled različitih političkih, ekonomskih i društvenih promena konstantno usložnjava, pojam javnog interesa se često samopodrazumeva i posledično, različito interpretira.

Učesnici u prezentaciji biće prof. dr Geografskog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ksenija Petovar, Ana Graovac i dr Jasmina, dr Siništa Trkulja iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - v. prof. dr Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Mirjana Drenovak Ivanović, doc. dr Višnja Kisić i autorke projekta prof. dr Marija Maruna i doc. dr  Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Danijla Milovanović Rodić, Ksenija Radovanović i Ljubica Slavković (CZKD).

feedback 3653368 640

Foto: pixabay.com

Javni razgovor se realizuje u okviru dugoročnog projekta Ka kolaborativnom upravljanju koji CZKD sprovodi u saradnji s alumnijima i profesorima master kursa Integralni urbanizam Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i uz podršku Fondacije Hajnrih Bel u Beogradu i u okviru CZKD programske celine Razumeti gradJavni razgovor pripada seriji javnih događaja i diskusija projekta Raznorodnost u kulturi i aktivizmu podržanog od koje je podržao EU/IPA – Civil Society Facility i predstavlja podršku razvoju internet platforme Interaktivni urbanizam kroz istoimeni projekat podržan od strane Crte kroz inicijativu.

Za učešće u razgovoru neophodno je pristupiti linku.

javni razgovori,javni interes,urbanisti,strategije,međunarodne konvencije,društvo,najava,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.