Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava

Sonja Stefanović 23.4.2020. Komentari

Svetski dan knjige se obeležava 23. aprila. Na godišnjem zasedanju Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESKO) u Parizu 1995. godine ovaj datum je izabran za Svetski dan knjige i autorskih prava, koji je prihvatilo oko 80 nacija širom sveta.

Foto: unsplash.com

Prvi put je obeležen u Kataloniji 7. oktobra 1926. godine. Praznik se od zasedanja UNESKO-a obeležava  na dan smrti dva velika evropska pisca – Migela de Servantesa i Viljema Šekspira. Međutim, Servantes je preminuo 23. aprila po gregorijanskom, a Šekspir po julijanskom kalendaru, što znači 3. maja po gregorijanskom. Kako je prvi put obeležen na dan rođenja Servantesa, nekoliko meseci kasnije, pisac i urednik Vinsent Klavel Andres, predložio je Zvaničnoj komori knjižara i izdavača Barselone da se ovaj datum uzme kao Španski dan knjige.

Ideja je prihvaćena, a datum je preinačen 23. aprila četiri godine kasnije, i tako se poklopio sa drugim važnim španskim praznikom – Dijada de Sant Hordi (Diada de Sant Jordi), tj. Svetim Đorđem ili Đurđevdanom. Namera UNESKO-a je da uz pomoć izdavača, knjižara, profesora i ostalih stručnjaka iz oblasti kulture i komunikacija podstakne na čitanje sve slojeve društva, a naročito mlade. U srednjem veku u Kataloniji na ovaj dan su se organizovali turniri prilikom kojih su plemići devojkama davali ruže. Danas, ovaj običaj i dalje živi u okviru dva spojena praznika – muškarci ženama poklanjaju cveće, a one njima knjige.

Narodna biblioteka Stevan Sremac danas tradicionalno organizuje akciju upisa i obnove članarine po promotivnoj ceni povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, ali zbog trenutne situacije, ove godine je pomerena za period od 18. do 29. maja. Do ovog datuma, svi korisnici kojima je u aprilu istekla članarina imaće mogućnost da koriste usluge biblioteke.

Izvor: elementarium.cpn.rs

društvo,kultura,Šekspir,Servantes,23 april,knjiga,Svetski dan knjige i autorskih prava,UNESKO,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.