Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Igor Jurić: „Amber alert” ne bi sprečio da deca nestaju, ali bi šanse za tragične ishode bile mnogo manje

Jelena Ilić 8.4.2020. Komentari

Ministarstvo pravde formiralo je početkom marta ove godine radnu grupu za izradu zakona kojim će se regulisati način uvođenja i funkcionisanje Amber alert-a, sistema za efikasnije i brže pronalaženje nestale dece. Inicijativu za uvođenje ovog sistema pokrenula je Fondacija Tijana Jurić. O Amber alert-u, borbi protiv pedofila i onlajn predatora za naš list govorio je osnivač Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić.

Foto: www.instagram.com/igor73

Igor Jurić zaslužan je i za uvođenje doživotne kazne za počinioce ubistava i silovanja dece u Republici Srbiji. Kako navodi, istrajan je u tome da pobedi pedofile, a uprkos svakodnevnim problemima neće odustati od svoje misije.

Zašto mislite da bi Amber alert bio dovoljno efikasan za pronalaženje nestale dece?

Igor: Sistem Amber alert je jedan od najuspešnijih u svetu kada je u pitanju potraga za nestalom decom. Suština je da se u vrlo kratkom periodu nakon nestanka deteta alarmiraju sve institucije, da informacija o nestalom detetu postane dostupna i vidljiva svima. Na taj način su svi uključeni u potragu i uspešnost pronalaženja dece je jako visoka. Uvođenje ovog sistema ne znači da se nestanci dece neće dešavati, ali će šanse za tragične ishode biti mnogo manje. Smatram da je ovaj sistem neophodan našoj zemlji i to je ono čemu ću posvetiti naredni period svojih aktivnosti. Nadam se, i ovoga puta uspešno.

Koji sistem ili pravni akt protiv silovatelja i ubica dece biste, osim Amber alert-a, predložili da se uvede i zašto?

Igor: Amber alert je sistem brze potrage za nestalom decom. Kada govorimo o kaznama za silovatelje i ubice dece, Fondacija će raditi na tome da se silovatelji povratnici posle izdržane kazne prate i da se time limitiraju njihove aktivnosti, pre svega one zbog kojih su već osuđivani.

Kakvo je Vaše mišljenje o smrtnoj kazni?

Igor: Kao hrišćanin sam apsolutni protivnik smrtne kazne. Smatram da niko nema prava da pravdu uzima u svoje ruke, da uzme nečiji život. Kada to kažem, mislim i na ubicu moje Tijane, kao i na ubice druge dece, iako su oni ti koji su uzeli nečije živote. Bog je taj u čijim je rukama sve.

Kakav savet biste dali jednom roditelju koji je zapao u nemilu situaciju da mu nestane dete?

Igor: Kada govorimo o nestancima dece, jako je važno pripremiti se da se takva stvar desi, odnosno preventivno ugraditi sve ono što je do nas. Kada to kažem, smatram da roditelji moraju imati iskrenu i svakodnevnu komunikaciju sa svojom decom, da moraju biti upućeni u sve segmente života svog deteta. Jako je važno znati sa kim dete komunicira na društvenim mrežma, sa kim se druži i imati brojeve telefona sve dece sa kojima se druži, kao i brojeve telefona njihovih roditelja. Ako se desi tako nešto veoma je važno imati sve te podatke, jer oni mogu olakšati i pomoći policiji. Takođe, mora se iskreno razgovarati sa policijom, ne sme ništa da se prećuti. Ako je moguće, vrlo je važno uključiti i medije, jer njihova uloga može biti presudna. Na kraju, bitno je ostati pribran i staložen, iako to u takvim situacijama nije lako. Važno je sačuvati razum i porodicu, misliti pozitivno i čekati dobre vesti.

U kojoj meri smatrate da je moguće kontrolisati onlajn predatore na društvenim mrežama i kako to činiti?

Igor: Jako je teško kontrolisati onlajn predatore, pedofile. Imaju razrađene sisteme zaštite, naročito ako se radi o moćnicima. Međutim, na nama je da pokušamo i da smanjimo taj broj koliko možemo. Znam da je to moguće i sam ću dati svoj maksimalni doprinos toj borbi. Uvek postoji način da se stvari reše. Verujte mi kada to kažem.

Kako se osećate povodom svih uspona i padova od Vašeg ulaska u borbu protiv silovatelja i ubica dece?

Igor: Kada sam započeo ovu borbu bio sam svestan da neće biti lako. Ovu borbu dugujem svojoj Tijani i svakom detetu naše zemlje. Moja misija je mnogo veća i mnogo važnija od problema sa kojima se susrećem svakodnevno. Idem dalje. Ova borba je moj život.

društvo,igor jurić,intervju,Srbija,fondacija tijana jurić,borba,kazna,roditelji,Deca,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.