Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Održana završna konferencija ,,AktivNi2”

Jovan Živković 21.12.2019. Komentari

Završna konferencija projekta AktivNi2 održana je 20. decembra u prostorijama Oficirskog doma, a projekat je sproveo Klub za osnaživanje mladih 018 (KOM 018). 

Foto: Jovan Živković

Cilj projekta bio je da se mladi podstaknu i zainteresuju za aktivizam i volonterski rad kroz uočavanje i rešavanje problema na lokalnom nivou. Uvodnu reč na konferenciji imao je državni sekretar za omladinu Darko Stanić. On je govorio o značaju volonterizma i važnosti aktiviranja mladih u sferi društvenih problema. Osim njega, prisutnima su se obratile savetnica ministra za omladinu Snežana Plašina i predsednica KOM-a 018 Sanja Tošić, koja je govorila o istoriji projekta AktivNi2. Ovaj projekat se održava drugu godinu zaredom. Završni učinak projekta su osam planova za sprovođenje akcija na lokalnom nivou, četiri foto i video reportaže o treningu, kao i prezentacije učenika srednjih škola.

Prvi koji su predstavili svoju prezentaciju bili su učenici Mašinske škole. Njihova akcija Klub volontera next level nastavak je prošlogodišnje. Mi smo prošle godine renovirali učionicu koja nije bila u upotrebi jer je bila u veoma lošem stanju. Zamenili smo pod, okrečili smo zidove, koje smo potom oslikali i ukrasili, zamenili smo tablu za pisanje i kupili dva nova stola za stoni tenis, navela je Kristina Milenović. Sem učionice, učenici Mašinske škole pokrenuli su i ispromovisali volonterski klub, podelili majice i održali prezentacije učenicima svojih škola o važnosti aktivizma. Učenici Ugostiteljsko-turističke škole sebi su postavili cilj da probude interesovanje za volonterizam i aktivizam u svojoj školi. Oni su održali radionicu u kojoj su učenicima predstavili čime se bave. Uz to, organizovali su i igre u kojima su učenici bili podeljeni u timove, da bi kasnije dobili zadatak da izrade panoe na temu Šta vas asocira na volonterizam i aktivizam? koji su potom okačeni u učionici koja je izgrađena u okviru prošlogodišnjeg projekta AktivNi

Dodela poklona; Foto: Jovan Živković

Foto: Jovan Živković

Kao i prošle godine, učenici gimnazija predstavili su zajedničku akciju pod nazivom Sremac i Bora, dva ista stvora. Njihov cilj bio je da poboljšaju saradnju dva školska parlamenata, da pronađu zajednički prostor koji bi njihovi parlamenti koristili, ali i da unaprede zaštitu učeničke svojine. Rešenja do kojih su došli jesu opremanje jedne učionice koja će poslužiti kao zajednički prostor dva parlamenata, postavljanje zajedničkog parkinga za bicikle i izradu murala pisaca po kojima njihove gimnazije nose imena. Umetničku školu predstavljale su tri učenice. Glavni problem sa kojim su se susrele bio je nedostatak materijala za izvođenje stručne nastave. Zajedno sa svojim mentorima organizovale su brojne akcije u svojoj školi, kako bi ukazale na postojanje ovog problema. 

Učenici Muzičke škole akcenat su stavili na unapređenje prostora namenjenog ispunjavanju dugih pauza između predavanja, kao i prostorije za obavljanje nastave fizičkog vaspitanja. Opremili smo jednu od najvećih prostorija u školi stvarima koji se mogu koristiti za održavanje nastave fizičkog vaspitanja, rekla je Ema Marković i dodala da će taj prostor služiti i za provođenje slobodnog vremena, ali i kao mesto na kome će učenici biti obavešteni o daljim akcijama. Poslednju prezentaciju imali su Kancelarija za mlade grada Niša i volonteri KOM-a 018. Njihov zajednički projekat bila je pesma i video napravljeni isključivo zbog ove akcije, a sa ciljem da prikažu volontirizam i aktivizam na jedan zanimljiv način i time ga podignu na jedan viši nivo.

društvo,konferencija,aktivni2,Oficirski dom,aktivizam,volontiranje,KOM 018,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.