Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

„Japanniš” nadmašio očekivanja organizatora

Jovan Živković 16.12.2019. Komentari

Japanniš, festival japanske kulture, održan je u periodu od 12. do 15. decembra u prostorijama Oficirskog doma, u organizaciji Udruženja Taka. Ovogodišnji program bio je ispunjen motivima japanskih festivala, kao i drugih društvenih sfera ove dalekoistočne kulture. Pretposlednjeg i poslednjeg dana održani su anime kviz i kosplej takmičenje. 

Foto: Stefan Milkić

Festival je otvoren u skladu sa temom − prezentacijom najzanimljivijih festivala u Japanu. Uz prikazivanja stvarne organizacije festivala, održano je i predavanje na temu Festivali u animeima. Predavač Jovana Mitrović govorila je o značaju festivala i njihovoj zastupljenosti u anime industriji, usput prikazavši nekoliko scena iz pojedinih animea. Anime je kod nas, konkretno u Srbiji, u ekspanziji poslednjih pet godina. Počelo je to i ranije kada je RTS puštao animee tipa Zmajeva kugla i Robotik, ali tek kada je anime postao deo popularne kulture poraslo je i interesovanje za njega koje se danas sve više ogleda u vidu oblačenja, ponašanja i razmišljanja, rekla je Jovana. Da je interesovanje za anime kulturu u porastu dokazao je anime kviz u kome je učestvovalo desetak takmičara. Prvo mesto pripalo je Vladimiru Petroviću, koji je zabeležio gotovo stoprocentan učinak.

Foto: Stefan Milkić

Foto: Stefan Milkić

Osim festivala, govorilo se i o izradi origamija i grafika. Gabrijel Maljoku je svojom origami radionicom otvorio program trećeg dana, gde je publici približio ovu drevnu japansku umetnost. Neizostavni deo japanske kulture i tradicije su borilačke veštine, a priliku da govori o veštini koju neguje imao je petog dana majstor aikidoa Milan Bošković. Nakon predavanja o učenju osnivača aikidoa Moriheja Ušibe, sensei Milan održao je kratku demonstraciju tehnika odbrane od golorukog napadača, ali i od napadača naoružanog motkom ili nožem. U aikidou ne postoje starosne granice, niti bilo kakve druge granice u pogledu snage ili razgibanosti, kazao je Milan i dodao da bavljenje aikidoom ne podrazumeva da treba povrediti nekoga zarad pobede i da će oni koji se bave ovim sportom voditi zdrav život.

Foto: Stefan Milkić

Učesnici kosplej takmičenja; Foto: Stefan Milkić

Poslednji dan obeležila su predavanja o japanskoj tradicionalnoj nošnji − kimonu i obi pojasu. Ipak, najveću pažnju publike privuklo je kosplej takmičenje. Takmičari su predstavili svoje raznovrsne i raznobojne kostime na pozornici, uz muziku i scenski nastup. Žiri je imao pune ruke posla, da bi na kraju titulu pobednika, zahvaljujući odličnoj kombinaciji izgleda kostima i kreativnosti nastupa, odnela Bojana Vukotić. Da Japanniš izaziva veliko interesovanje najbolje dokazuju brojnost i angažovanost volontera. Volonterka Iva Jovanović rekla je da je festival zahtevao puno zalaganja, ali da se oseća ispunjeno kada vidi produkt tog zalaganja i da je upoznala nove ljude i čule zanimljiva predavanja.

Foto: Stefan Milkić

Jovana Ljubić u razgovoru za SDL; Foto: Stefan Milkić

Da je Japanniš opravdao sva očekivanja smatra Jovana Ljubić iz organizacije. Ona je rekla da je ove godine zabeležen najveći napredak u pogledu samog učinka tima. Podela po poslovima je bila mnogo organizovanija, imali smo volontere koji su bili na visini zadatka i sadržaj je odlično uklopljen u temu festivala. Posećenost je bila zaista velika, iako je upravo ona bila pod znakom pitanja zbog promene prostora i datuma, zaključila je.

društvo,JAPANNIŠ,Japan,festival,anime,kosplej,Oficirski dom,Niš,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.