Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Džedajkon i ove godine pomerio granice

Jovan Živković i Marija Janković 4.11.2019. Komentari

Oficirski dom je 2. i 3. novembra bio domaćin Džedajkona, festivala popularne kulture. Za ljubitelje naučne fantastike tom prilikom održano je kosplej takmičenje, kao i takmičenje za strastvene gejmere, a repertoar programa upotpunili su brojni paneli, kvizovi, debate, diskusije i plesni nastupi. Prostorije Oficirskog doma bile su ispunjene štandovima sa suvenirima, stripovima, knjigama i drugim motivima junaka, heroja i antiheroja pop kulture. 

Foto: Marija Janković

Program je otvoren debatom Da li je Severus Snejp zao? U debati su učestvovali dobrovoljci iz publike, a moderator je bila Kristina Mitić, koja je učestvovala u organizaciji. Sam koncept debate je, prema njenim rečima, više ličio na diskusiju. Iako nije bila formalna debata već više otvorena diskusija, imali smo dve strane i podeljena mišljenja, što je i normalno s obzirom na kompleksnost samog lika. Na naše pitanje u vezi sa tim koja je strana bila bliža pobedi, Kristina je imala spreman odgovor. Ja sam više naklonjena tome da je Snejp zao, ali to je moje mišljenje. Publika je presudila i što se publike tiče definitivno su ih ubedili argumenti da je Snejp dobar

DSC 0086

Armin Bećirović kao Džoker; Foto: Marija Janković

Ono što je privuklo veliku pažnju posetilaca jeste panel-diskusija koju su vodili Dejan Dabić i Aleksandar Jovanović, dok je mesto između njih zauzeo Armin Bećirević u kostimu Džokera. Panelisti su diskutovali o Džokeru kao filmu, ali i o samom liku, predstavljajući njegov psihološki portret, a diskusiji se priključila i publika. Sledeće na programu bilo je Jedi Talks. Učenica Elektrotehničke škole Mija Stanimirović, Jelena Zdravković, bila je među govornicima i kazala je za Studentski dnevni list da je kod robotike jako bitan kontinuitet u radu. Kada sam ja počela time da se bavim nisam ništa znala o robotici. Nastavila sam da vežbam da bi kasnije usledila i takmičenja. Dodala je da je imala veliku podršku svojih profesora i izrazila zahvalnost profesoru Goranu Lučiću i Radmili Lučić. Prvi dan festivala završen je plesom i sveopštim kvizom. 

DSC 0171

Jedi talkers; Foto: Marija Janković

Program drugog dana festivala započeo je muzikom, kada su nastupili Voice pop rock hor i Revolution dance studio. Nakon plesnih performansa na red je došao događaj dana − kosplej. Od filmskih pa sve do anime karaktera, učesnici su prezentovali različite kostime i koreografije. Nagradu za najbolji nastup odneo je Armin iz Hrvatske, dok je najbolji kostim imao  Aleksandar iz Bugarske. Aleksandar je za naš list izjavio da oseća veliku zahvalnost i sreću zbog učešća na ovakvom festivalu, pošto je, kako kaže, dugo to iščekivao i na kraju se čekanje isplatilo. Odmah po proglašenju pobednika usledio je dvadesetominutni stand up nastup komičara Ivana Drajzla. Za sve fanatike u crtanom obliku, održana je diskusija na temu Rick and Morty: zašto volimo odvratnost? Tom prilikom govorilo se o dubljoj priči iza ovog crtaća za odrasle.

DSC 0090

Pobednici kosplej takmičenja; Foto: Marija Janković

Osnivač Džedajkona Miloš Antić zahvalio se svojim kolegama na odličnoj organizaciji i volonterima na marljivom radu, ali i uručio počasne nagrade. Jedna od njih bila je nagrada Džedaj koju je dobio voditelj Zoran Kesić. Iako je bio sprečen da dođe, zahvalio se organizatorima preko video bima. Miloš je potom nagrade dodelio i učesnicima turnira u LoL-u. Titulu je ponela Senior ekipa, drugo mesto pripalo je drugo ekipi Marry was a virgin, a treće ekipi Maestro gejming.

DSC 0111 1

Pobednici gejmer ekipa; Foto: Marija Janković

Na samom kraju publika je imala priliku da se oproba u kvizu vezanom za Marvel i DC univerzum. Volonter Džedajkona Milan Radovanović rekao je za Studentski dnevni list da se okuplja sve veći broj ljudi koje zanima pop kultura. Ove godine je festival i mnogo bolje organizovan, dodao je. Organizatori dele mišljenje volontera. Iz godine u godinu program se širi i postaje sve bogatiji. Isti slučaj je sa publikom, pošto nas je za ova dva dana posetilo preko 2.000 ljudi. Imali smo jedan zid za fidbekove gde je publika ostavljala svoje utiske i ti fidbekovi nam govore u kom smeru treba da idemo, istakao je Miloš Antić i napomenuo da iz organizacije festivala duguju veliku zahvalnost gradskim institucijama

DžedajKon,džedajski pokret,festival,popularna kultura,star wars,MARVEL,društvo,izveštaj,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.