Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Nišlije prve u Srbiji dobile solarno drvo za punjenje telefona i tableta

Aleksandar Đokić 8.11.2017. Komentari

Niš je prvi u Srbiji dobio dva solarna drveta koja transformišu solarnu energiju u električnu, što će studentima, građanima i turistima omogućiti punjenje baterija mobilnih telefona i ostalih pametnih uređaja na prometnim mestima u Nišu.

Foto: Katica Grozdanović

Ovi uređaji postavljeni su na Trgu Republike i na Trgu kralja Aleksandra u centru grada, a očekuje se uskoro da bude postavljeno još pet solarnih drveta na različitim mestima u gradu i šire. 

Ova vrsta tehnologije obezbeđena je sigurnosnim kamerama, ima klupe za sedenje od kvalitetnog drveta, presvučene su voskom da ne bi upijale vodu. Na vrhu je solarni panel od 80 vati sa desetom generacijom fotoćelija, koje rade na male izvore svetlosti i bez sunčeve energije. 

23435453 1901745546519757 165050336 n

Foto: Katica Grozdanović

Nakon Trga Republike i Trga Kralja Aleksandra, po jedno solarno  drvo će narednih dana biti postavljeno u parku Čair, kod Oficirskog doma i u Brzom Brodu, a dva drveta u Parku Sveti Sava.

Zahvaljujući solarnom drvetu, studenti nemaju potrebe da se plaše kada im telefon pokaže 5% baterije, već imaju prometne lokacije gde mogu napuniti svoj pametni uređaj. U ponudi su četiri punjača za android i jedan za Ajfon telefone.

solarno drvo,punjači,tehnologije,Niš,tablet,telefon,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.