Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Predstavljen program Erasmus za mlade preduzetnike

Jovana Živanović 23.4.2019. Komentari

Evropski program razmene preduzetnika Erasmus za mlade preduzetnike predstavljen je u Deli prostoru, u organizaciji Razvojnog biznis-centra Kragujevac, koja je jedna od kontakt organizacija za program u Srbiji.

Foto: Jovana Živanović

Erasmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young Entrepreneurs) je program međunarodne razmene, koji pruža priliku novim ili potencijalnim preduzetnicima da uče od iskusnih preduzetnika o vođenju biznisa. Program je nastao 2009. godine, a sprovodi se na teritoriji zemalja učesnica, odnosno, 28 zemalja članica Evropske unije i Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Jermenije, Islanda, Moldavije, Turske i Ukrajine. Opšti cilj programa je povezivanje i podsticanje preduzetničkog duha, ali i razmena iskustava, navode iz Razvojnog centra Kragujevac.

Prema rečima Nemanje Jovičića iz Razvojnog centra, na program se mogu prijaviti novi preduzetnici  –  osobe koje su pokrenule sopstveni posao pre manje od tri godine, ili osobe koje su rešile da pokrenu svoj biznis u narednom periodu i preduzetnici domaćini  –  osobe koje su vlasnici ili vode malo ili srednje preduzeće. Ono što je bitno jeste da imate konkretnu projektnu ideju u okviru biznis-plana, koji će biti ispisan na engleskom jeziku, dodaje NemanjaSvaki preduzetnik na programu dobija određenu stipendiju na mesečnom nivou u zavisnosti od zemlje u koju će otići. Stipendija je namenjena pokrivanju putnih i ostalih troškova kod preduzetnika mentora. 

strahinja

Strahinja Tirnanić; Foto: Jovana Živanović

Prijave se vrše putem onlajn platforme uz priloženu biografiju, motivaciono pismo i biznis-plan, a zatim je potrebno izabrati preduzetnika domaćina i sa njim dogovoriti datume, ciljeve i aktivnosti u okviru razmene. Dužina razmene i boravka gosta preduzetnika kod domaćina preduzetnika traje od jednog do šest meseci. U okviru ovog programa pokrenuto je 250 novih biznisa, realizovano je 7 000 razmena i kreirano preko 2 000 novih radnih mesta. Najčešći sektori na programu su mediji i advertajzing, obrazovanje, arhitektura i građevinarstvo, IT i turizam. 

Korisnik programa razmene preduzetnika Strahinja Tirnanić podelio je svoja iskustva sa svim posetiocima Deli prostora. Strahinja je osnovao firmu za konsalting usluge, a zatim je u okviru razmene otišao na tri meseca u Ljubljanu, gde je radio u firmi čije je sedište u Luksemburgu. Ono što je istakao kao prednost programa je sticanje kontakata i povezivanje sa ljudima na različitim poslovnim događajima i radionicama kojima je prisustvovao. Ljudima, kada vide da ste mladi, ambiciozni, da imate energiju i harizmu, da ste preduzetnik, sasvim je dovoljno informacija da počnu neku proceduru razgovora sa vama, zaključuje Strahinja. Veštine koje je kroz praksu usavršio su prodaja, nastupi na različitim događajima, ali i strategija nastupa na stranom tržištu, dodao je. Kada sam krenuo na praksu, nisam očekivao nikakav finansijski benefit, nisam očekivao da ću imati klijente, niti da ću nastaviti saradnju sa tom firmom, a sve se to desilo i bio sam mnogo zadovoljniji nego što sam mislio. Ističe da je najvažnije da, kada se vratite sa prakse, kažete sebi: Ja sam zadovoljan, ili ja nisam zadovoljan

Evropski program razmene preduzetnika finansira Evropska komisija i sprovodi se na teritoriji zemalja učesnica, uz pomoć lokalnih kontakt organizacija. Njihove aktivnosti koordinira na evropskom nivou Kancelarija za podršku programa. 

 

društvo,erasmus,deli prostor,preduzetnici,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.