Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

(Ne)trezveni pogledi na mamurluk kod omladine

Aleksandar Đokić 8.12.2018. Komentari

Koliko su mladi zapravo informisani o alkoholizmu? Da li smanjena svest o konzumaciji i štetnosti alkohola doprinosi sve većem problemu koji mladi imaju sa njim?

Foto: omladinskenovine.rs

Ovim kao i mnogobrojnim pitanjima bavio se Centar za omladinski rad. Prema njihovom istraživanju Odnos mladih prema alkoholu i presek stanja u programima omladinskog rada, skoro 50 odsto mladih prvi put je probalo alkohol u periodu između 15 i 17 godina, a 30 odsto u periodu između 11 i 15 godina.

Odnos mladih prema alkoholu

Društvo, izlasci, zabava, opuštanje, zaboravljanje na probleme su samo neke od asocijacija koje vezuju mlade za konzumaciju alkohola. Uprkos svesti o šteti koju izaziva alkohol, kod mladih preovladava pozitivna slika o korišćenju, stanju i dejstvu alkoholnih pića. Na to ukazuju rezultati istraživanja Centra za omladinski rad, u kojima je ustanovljeno da više od polovine ispitanika ima pozitivnu sliku o alkoholu. Ostatak ima negativne (gubitak kontrole, nesreća, preterivanje, zavisnost, bolest, smrt) ili neutralne predstave. Međutim, vidna je razlika u gledištima na uticaj koji alkohol proizvodi kod muškaraca i žena. Naime, muškarci alkohol povezuju sa jačinom koja se od njih očekuje, a žene sa jačinom koja im je potrebna. Iz tog razloga se konzumacija alkohola kod muškaraca manje osuđuje u društvu, a muškarci samim tim imaju pozitivniji stav o alkoholu od žena.

Koliko mediji utiču na svest mladih o alkoholu?

U Srbiji medijska slika o alkoholu se uglavnom vidi kroz reklame, pokazuju podaci Centra za omladinski rad. Žene, provod, izlasci, nadljudska snaga samo su neki od pojmova koje možemo uočiti na reklamama za pivo. Sa druge strane, stari podrumi, višegodišnja tradicija, kvalitet su epiteti koji se vezuju za vino. Shodno tome, nameće se pitanje: Gde je tu štetnost alkohola?

Alkoholizam kod mladih i odraslih simptomi posledice i lečenje

Foto: kalorijskatablica.com

Kada alkoholizam postaje problem u jednoj državi?

Kako kažu u Centru za omladinski rad, sredine poput školske i porodnične su, neočekivano, najrizičnije za mlade kada je u pitanju podsticanje na korišćenje alkohola. Osim toga, Nacionalna strategija za mlade ne vidi organizovan sistemski pristup širenja znanja o bezbednosnim rizicima kojima su mladi izloženi niti dovoljnu sektorsku saradnju, i reagovanje i rad institucija. To se može primetiti i analiziranjem brojnih zakonskih propisa, kako kažu u Centru za omladinski rad. Naime, Zakon o javnom redu i miru predviđa sankcije za lice koje prodaje alkohol mlađima od 16 godina, a Zakon o zaštiti potrošača mlađima od 18. Tu se može uočiti neminovovno razilaženje kada su u pitanju zakonski propisi u Srbiji.

Koji je cilj Centra za omladinski rad? 

Igor Stojilović, iz Centra za omladinski rad (CZOR) rekao je da se infosesije za medije održavaju u cilju da se otvoreno razgovara sa novinarima/kama na temu porasta konzumacije alkohola među mladima.  Kako kaže, organizacije kao što je Centar za omladinski rad nude kvalitetne, zabavne i edukativne sadržaje u bezbedno i sigurnom okruženju za mlade. Ipak, nameće se pitanje šta bude kada mladi nisu u omladinskim kluovima, centrima, kada nisu sa roditeljima. Osim toga, Igor Stojilović se pitao:

Ko je tada odgovoran za bezbednost i sigurnost mladih? Mladi? Maloletni? Političari? Prodavci koji prodaju alkoholna pića maloletnima? Svi po malo? Niko? I konačno, kakva je uloga medija u kreiranju slike da je alkohol obavezan sadržaj svih zabavnih i kvalitetnih događaja, osim ako ne pričamo o crnoj hornici?

Prema njegovim rečima, o tome da li smo i koliko mamurno društvo govori mnoštvo infosesija koje se održavaju u Novom Sadu, Nišu i Beogradu. CZOR uz podršku Ministarstva omladine i sporta i IOGT-NTO pokreta iz Švedske, želi da ukaže da obavezu delovanja svih pomenutih aktera, a u cilju zaštite i sigurnosti dece i mladih, a posebno maloletnih. Podatak da čak 40% učenika, dakle maloletnih, smatra da im je alkohol lako dostupan, govori ne samo o ne sprovođenju zakonskih procedura, nego i o društvenoj toleranciji prema toj pojavi. A možda je vreme da se zapitamo na koji način mi doprinosimo tome, rekao je Igor za naš list.

Autori: Aleksandar Đokić i Aleksandra Ničić

mladi,alkohol,Centar za omladinski rad,mamurluk,omladina,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.