Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Društvo

Senka Vlatković Odavić: Mladim novinarima bih poručila da sačuvaju dete u sebi

Ivana Đokić 19.10.2018. Komentari

Partneri za demokratske promene u Srbiji su na Srebrnom jezeru organizovali Jesenju školu za studente novinarstva i komunikologije u okviru projekta Budućnost slobode informacija u Srbiji. Studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Filozofskog fakulteta u Nišu i beogradskog Fakulteta političkih nauka su od 11. do 15. oktobra imali priliku da usvajaju znanja od različitih eksperata. Jedna od tema ove jesenje škole bila je Uspešne istraživačke priče, a o njoj su govorili novinarka Insajdera Senka Vlatković Odavić, novinar Krika Pavle Petrović i novinar Birna Aleksandar Đorđević. 

Senka Vlatković Odavić je više od deset godina bila novinarka informativne redakcije B92. Prvi radni dan na B92, tj.12. mart 2003. i ubistvo premijera prirodno su je odveli u istraživanje kriminala i pravosuđa u Srbiji. Izveštavala je o ratnim zločinima i suđenjima u zemlji i regionu. Od 2015. godine je član ekipe Insajdera, ali je i pre toga sve vreme bila pridruženi član. Na portalu Insajder.net radi kao dnevna urednica. Godinama radi na temama kojima se otkrivaju dokazi o vezama organizovanog kriminala sa državnim strukturama. Po završetku panela imali smo priliku da razgovaramo sa Senkom, koja je otkrila neke tajne istraživačkog novinarstva za naš list.

Kako komentarišete to što Vi i ljudi koji rade u tabloidima i bave se temama koje nisu od javnog interesa imate isto zanimanje?

Senka: Ne mogu ja da im zabranim da sebe zovu kako hoće. Ne mislim da su svi novinari koji rade u tabloidima zaslužili da ih odbacimo. Ipak, ima puno onih koje prosto ne smatram svojim kolegama. Ja sam zagovornik toga da novinarstvo mora samo da se reguliše i da ni u jednom jedinom trenutku, ma koliko god teška situacija bila, novinari ne smeju da dozvole da ih reguliše država, izvršna vlast ili bilo ko kome to padne na pamet. Naime, koliko god dobre namere imao on, to će se prosto okrenuti u svoju suprotost. Dakle, neka se svako zove kako god hoće. Kao što rekoh, ima puno kolega koje cenim, a ne rade u tom ipak užasno ograničenom broju medija, koji se bave tim nekim potpuno slobodnim novinarstvom.

Screenshot 20181019 205006

Foto: Jelena Stojanović

Na nekim pričama radite dva meseca, a na nekim dve godine. Koliko je danas teško biti istraživački novinar? I koji su to problemi sa kojima se srećete?

Senka: To je oduvek bilo teško. Istraživačko novinarstvo je kraljica novinarstva. Nekada zavisi od sreće, a nekad od umešnosti novinara. Ali nije tu samo uloga novinara bitna. Recimo, kada je Insajder u pitanju, tu je ceo tim koji radi na tome da to bude predstavljeno tako da prosečnom građaninu ove zemlje bude jasno. To znači da nije samo pitanje istraživanja koje traje dugo i koje je samo po sebi komplikovano, nego je i kako to predstaviti prosečnom građaninu koji ne živi tu priču kao što je mi živimo nekoliko meseci.

Šta mislite o nametanju tema medijima u Srbiji? 

Senka: Najčešće, kada se svi mediji zakače za određenu priču, koja jeste koska, kako mi to zovemo, krenu da je glođu sa svih strana, koliko god da smo svesni da verovatno postoji nešto važnije i da je to samo koska koju glođemo, to su najčešće jednako važne stvari, odnosno jednako važna pitanja i teme. Tražiti odgovornost od novinara, a istovremeno ne očekivati odgovornost od onih koje biraš i plaćas je potpuno suludo. Nekako mi se čini vrlo često da su građanima više krivi novinari nego oni koji odluke donose, u stvari, i jedni i drugi potičemo iz istog društva. Koliko je društvo spremno da bude slobodno u tom trenutku, toliko je slobodno novinarstvo (odnosno nije slobodno). Mi zavisimo od naših čitalaca i ne možemo da kažemo da tema nije interesantna, zato što ju je spinovao neko. Ne, nekada moraš da odgovoriš na pitanje. Ono što ne smeš je da bez bilo kakvog kritičkog osvrta objavljuješ nešto, samo zato što je to neko rekao. To ništa ne znači. Ono što je neko rekao može da ode uz vetar. Pitanje je šta je iza toga, a odnosiće se na građanina.

Ono što danas možemo da čujemo jeste da je sloboda medija u Srbiji ugrožena i znamo da mediji svakodnevno trpe pritiske. Šta mislite da li će situacija u skorijoj budućnosti biti bolja?

Senka: Zamisli kada bih ja studentu novinarstva rekla da sve će biti crno. Neće. To su ciklusi kroz koje prolaze mlade demokratije i nismo mi tu uopšte specifični. Opet kažem − za slobodu se bori svaki pojedinac i svaka branša. Svaka struka mora da se bori za svoju slobodu. Lepo je kada ti i neka druga struka u tome i pomogne, smatrajući to višim javnim interesom. Ja prosto smatram da mora da bude bolje, kao što sam sigurna da se od novinarstva niko neće obogatiti. Ono što je problem sa medijima ovde jeste to što se ta finansijska nemaština, ekonomska nemaština, koja se, u stvari, duboko, u svom najokorenijem svetlu, preslikava na medije. Naravno, ja tu potpuno isključujem tabloide, kao i one koji se bave propagandom, jer to su obično plaćene delatnosti, a ne mediji. Meni strašno smeta kovanica lažne vesti. Užasno mi smeta, jer služi kao nekakvo opravdanje. Ne postoje lažne vesti, postoji laž i postoje vesti. Postoji propaganda i postoji informisanje. Nećete se obogatiti, ali ćete se prosto osetiti kvalitetnije, ako se bavite novinarstvom. Ukoliko se bavite propagandom, sasvim izvesno ćete se obogatiti, ali je pitanje kako ćete se osećati, a pogotovo ako sebe lažete da ste novinar. To je onda veliki problem.

Šta biste poručili mladim novinarima?

Senka: Da sačuvaju što više mogu dete u sebi. Meni se čini da su najbanalnija pitanja, u stvari, ona na koja se dobiju najkvalitetniji odgovori. Znate, kao kad malo dete na svako vaše objašnjenje ima novo pitanje:  Kako? Zašto? Nekako sačuvajte to dečije u sebi, mislim da je to nešto najvrednije što jedan novinar može da ima. Prosto da ostane dovoljno naivan da postavlja pitanja, a da opet to ne znači da ne radite na sebi. Ja prosto mislim da mnogo morate da čitate. U novinarstvu je to veoma važno − da sve izvore koje imate koristite, i to baš sa sitnom dozom nepoverenja; da nikom previše ne verujete. Ipak, i ja sam zagovornik toga da date šansu. Ovo je super posao i valjda ovo ne bih smela da izgovorim, ali mnoge moje kolege su rekle da je novinarstvo najlepši posao ako se na vreme napusti, ali ja nemam nameru da ga napustim. Još uvek osećam da je to to.

Senka Vlatković Odavić,intervju,društvo,insajder,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.