Kako se izboriti sa meteoropatijom

| subota, 10 jun 2017 19:21 |
Kategorija: Zdravlje

Meteoropatija je pojam koji danas ima sve veći značaj. To je grupa zdravstvenih simptoma i reakcija koje predstavljaju posledice promena jednog ili više meteoroloških faktora. 

Kako se izboriti sa meteoropatijom
?? www.4me.style

U meteorološke faktore ubrajaju se temperatura i vlažnost vazduha, vetar, atmosferski pritisak, kiša i grmljavina i efekat jonizacije. Smatra se da je u grupi meteoropata najviše hroničnih bolesnika, ali meteoropatija nije neuobičajena ni kod  mladih osoba i žena u menopauzi. Kod mladih i zdravih ljudi meteoropatske tegobe su blage i skoro neprimetne, dok kod starijih i hroničnih bolesnika mogu biti toliko izražene da zahtevaju poseban tretman, a u nekim slučajevima i hospitalizaciju. Tegobe se ne javljaju uvek istovremeno kada i vremenske oscilacije, često se javljaju neposredno pre ili posle vremenskih promena. Simptomi na koje se meteoropate žale su: glavobolja, vrtoglavica, fizička slabost, hipertenzija, povećana osetljivost na bol u zglobovima i mišićima, pogoršano stanje bolesnih organa, depresivna stanja, nagle promene raspoloženja i razdražljivost. Takva stanja traju dan ili dva i sa poboljšanjem vremenskih prilika simptomi se smanjuju.

Što se mera prevencije tiče, lekari su saglasni da nije dobro preterivati sa lekovima i da ih ne treba uzimati na svoju ruku. Umesto toga, potrebno je što više boraviti u dobro osvetljenim prostorijama, ako je nužno, ostati kod kuće. Naravno, uvek je bolje boraviti na otvorenom, više se kretati, u organizam unositi dovoljno vitamina i tečnosti i izbegavati alkoholna pića, koja povećavaju temperaturu tela i utiču na gubitak tečnosti. Poželjno je i da se redovno prati biometeorološka prognoza radi pripreme i efikasnog otklanjanja ili barem ublažavanja simptoma koji se javljaju. Kod simptoma meteoropatije mogu pomoći i prirodni preparati od žen-šena, čajevi od kamilice, lipe, gloga, matičnjaka i valerijane.

 Izvori: stetoskop.info, alternativa-za-vas.com, cajeviza.com.

Vesti sa sličnim temama

Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici