Ojačajte nerve uljem bergamota

| nedelja, 28 maj 2017 15:05 |
Kategorija: Zdravlje

Bergamot (lat. Citrus bergamia) je plod ukrštanja kruškolikog limuna i seviljske narandže. Eterično ulje bergamota pomaže kod pojave akni i rana, umiruje smetnje sa varenjem, napetost i depresiju, poboljšava koncentraciju, ublažava bol, pomaže kod upale mokraćnih puteva i još mnogo toga.

Ojačajte nerve uljem bergamota
?? www.aromalakeexport.com

Plod bergamota je sličan pomorandži i limunu, ali njegov plod i sok se ne konzumiraju. Gaji se da bi se dobilo eterično ulje koje se proizvodi hladnim ceđenjem kore ploda. Ulje bergamota jača nervni sistem, jer njegovi molekuli prodiru u mozak i deluju blagotvorno na moždane centre koji regulišu raspoloženje i brane organizam od stresa. Terapija ovim uljem ublažava depresiju i anksioznost i poboljšava san. Stres neke ljude podstiče na prejedanje, dok drugima oduzima apetit. Aromaterapeuti tvrde da bergamot normalizuje potrebu za hranom, pospešuje varenje i ublažava nadutost i gasove. Zahvaljujući antiseptičkim svojstvima koristi se i lokalno kod raznih infekcija. Bergamot, takođe, reguliše nivo holesterola i triglicerida u krvi te smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Onima koji žele da se reše neprijatnog zadaha i karijesa preporučuje se da utrljuaju 2-3 kapi ulja bergamota na zube ili da ih dodaju svojoj pasti za zube. Mogu se napraviti i kupka protiv upale mokraćnih puteva, tonik za čišćenje kože i prirodni dezodorans. Bergamot se upotrebljava i kao začin u voćnim salatama, kompotima i osvežavajućim napicima, iako je pomalo gorak zbog visokog sadržaja timola.  Prilikom upotrebe ulja treba voditi računa, jer je fototoksično − pod uticajem UV zraka može izazvati oštećenja na koži, pa se ne sme nanositi na kožu neposredno pre izlaganja suncu. Bergamot potiče iz južne Italije, tropskih delova Azije i Obale Slonovače. Naziv je dobio po gradu Bergamu u italijanskoj pokrajini Lombardiji, gde je prvi put gajen u komercijalne svrhe.

Izvori: pauzaplus.com, magicnobilje.com, zdravasrbija.com.  

Vesti sa sličnim temama

Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici