Rori Galager − najbolji gitarista na svetu

| sreda, 14 jun 2017 13:40 |
Kategorija: Na današnji dan

Kada su jednom pitali Džimija Hendriksa: Kakav je osećaj biti najbolji gitarista na svetu? On im je odgovorio: Nemam pojma, pitajte Rorija Galagera. Rori, najbolji gitarista na svetu, preminuo je na današnji dan 1995. godine.

Rori Galager − najbolji gitarista na svetu
?? www.alchetron.com

Odrastao je u Belišenonu, u Irskoj, u radničkoj porodici. Talenat i ljubav prema muzici nasledio je od oba roditelja. Njegov otac je svirao harmoniku, a majka je volela da peva i mnogi su govorili za nju da ima anđeoski glas. U početku je voleo da sluša i želeo da se ugleda na Lonija Donegana, Badija Holija i Edija Kokrena, međutim, kada se upoznao i otkrio Madija Votersana i Big Bilija Bronzija stil počinje da mu se uobličava i menja svoje dotadašnje uzore. Voleo je akustičarski zvuk, a naročito slajd gitaru. Karijeru je započeo još u školskim sastavima i grupama koje su svirale uglavnom pop hitove. Pravu muzičku karijeru započinje osnivanjem grupe The Taste.

Bluz-rok bend koji je osmišljen po ugledu na Cream i Jimi Hendrix Experience postao je popularan u Irskoj i Velikoj Britaniji. Izdali su dva studijska i dva live albuma. Koliko su bili popularni svedoči činjenica da su na Isle of Wight festivalu bili pozvani na bis čak sedam puta. Ipak, bend nije dugo opstao. Raspali su se jer je Rori krenuo u potragu za kreativnom slobodom. Kao dvadesettrogodišnjak imao je veliko iskustvo i uspeo je da izda prvi solo album pod sopstvenim imenom koji je odmah napravio pravi bum na britanskoj sceni. Nakon godinu dana našao se na svim top listama, a naročito popularni albumi su mu bili Tattoo i Blueprint koji su se izborili za Top 10 najboljih pesama.

Rori nije mnogo mario za to, jer je želelo da ga ljudi pamte po kvalitetnim albumima, a ne po instant hitovima. Turneja koja je održana u Irskoj zabeležena je i na filmu koji je prikazivan u bioskopima širom ove zemlje. Ovaj film bio je gledan isto koliko i Rorijevi koncerti. Pojava pank muzike, a i Rorijevi ispadi sa alkoholom bili su razlog zašto je njegova popularnost opala. Iako je izdao nekoliko fenomenalnih albuma, publika se okrenula drugačijem zvuku na koji Rori nije pristajao. Ipak, imao je bazu svojih vernih navijača koji su pratili njegov život i rad i koji su mu omogućili da i ostatak života ostane na muzičkoj sceni. Alkohol i sedativi koje je ispijao zbog straha od leta avionom doveli su do transplatacije jetre koja se zakomplikovala, te je došlo do smrtnog ishoda. Najbolji gitarsita na svetu preminuo je u 47. godini.

Izvori: tarzanija.com, dotkomsite.com

Vesti sa sličnim temama

Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici