Akademsko pozorište obeležilo sezonu

| nedelja, 18 jun 2017 20:12 |
Kategorija: Kultura

Akademsko pozorište SKC-a održalo je sinoć Pozorišni maraton koji se tradicionalno organizuje svake godine u dvorištu Univerziteta. Publika je u toku večeri mogla da pogleda tri predstave, Stend ap Serbie, Zeus ex i Predgrađe koja je nedavno imala premijerno izvođenje.

Akademsko pozorište obeležilo sezonu
?? Foto: Marija Đorđević

Glumci Akademskog pozorišta su kroz ovaj maraton na vrlo zanaimljiv način pokazali sav svoj rad, trud i talenat i preneli snažne poruke, te je publika rado ostala do samog kraja. Najpre smo imali priliku da pogledamo komad Stend ap Serbie, koji je, zapravo, satirični kabare o današnjoj situaciji u Srbiji. Glumica Akademskog pozorišta Barbara Savić rekla je za Studentski dnevni list kako joj je velika čast što je deo celog ovog projekta, dok za ovaj dramski komad nadovezala na našeg čuvenog pisca – Sve što je čika Jova Zmaj pre više od sto godina pisao, obistinilo se. Nakon toga, usledila je predstava Zeus ex, komedija apsurda koja je rađena po jednočinki Vudi Alena pod nazivom Bog. Jedan od glumaca ove predstave, ali i ostalih, Petar Ščepihin, govorio je za naš list o samoj predstavi i o tome da je to jedan novi žanr u pozorištu.

– U pitanju je, naravno, komedija apsurda u kojoj su postavljena ona životna pitanja Šta je realnost? Koliko realnosti, zapravo, postoje? Da li smo svi mi deo nečijeg sna ili stvarnosti? Dakle, to je filozofija sa elementima komedije i ujedno prva ansambl predstava koje se igra posle mnogo godina. Najzanimljivije od svega je to što je u ovoj predstavi prikazano čak 19 članova. Sam kraj bio je rezervisan za predstavu Predgrađe, koja se na kamernoj sceni prikazuje od ove godine. Kako Petar kaže, u pitanju je dramski tekst koji je ovom prilikom prvi put izveden u SrbijiTo je američki tekst koji smo namerno želeli da zadržimo da se radnja odvija u Americi zato što su generalni problemi tinejdžera ovde i tamo isti. Jedna vrlo lepa priča koja rađena po istoimenom filmu.

Za mlade glumce Akademskog pozorišta jedan ovakav događaj je izuzetno značajan. Veliki je značaj za mene zato što je ovo jedino Akademsko pozorište u Srbiji koje ima tu tradiciju da svake godine na ovaj način obeleži kraj sezone. Ovo je jedna praksa koja traje od 2011. godine i samim tim mi je velika čast- rekao je Petar. Svakako da iza ovih nastupa stoji veliki rad, zbog čega je Akademsko pozorište  učestvovalo na festivalima i osvajalo brojne nagrade. Barbara Savić, koja je u Akademskom pozorištu od septembra 2016. godine, oseća veliko zadovoljstvo što će učestvovati u svim predstavama. – Prošle godine sam na maratonu gledala četiri predstave i bila deo publike, a sad sam igrala tri i jako mi je drago zbog toga. Poslednja predstava koja će se odigrati u ovoj sezoni jeste Šok prepoznavanja i biće održana 20. juna. Režiju potpisuje Ninoslav Živojinović.

Vesti sa sličnim temama

Komentare mogu postavljati samo registrovani i prijavljeni korisnici